ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

Influence of caseic phosphopeptides on solubilize ferrous iron in concentrate of biologically active additives

Abstract
In clause the results of research work on study of ability caseic phosphopeptides to solubilize ferrous iron in concentrate of propionate bacteria. Optimum process parameters of excreting of caseic phosphopeptides were determined. It was proved that they have hight ability to solubilize ferrous iron. There was established the interplay be-tween Fe-percentage and solubilization level. It was noted that Fe chelated with caseic phosphopep-tides persists in the bivalent form during a long period of storage.
Keywords
Caseic phosphopeptides, propionate bacteria, ferrous sulphate, Fe-solubilization
REFERENCES
  1. Авцын А., Жаворонков А., Рош М., Строчкова Л. Микроэлементозы человека. - М.: Медицина. - 2005. - 496 с.
  2. Воробьева Л.И. Пропионовокислые бактерии. - М.: Изд-во МГУ, 1999. - 300 с.
  3. Гаппаров М., Стан Е. Влияние казеиновых фосфопептидов на биодоступность минералов // Вопросы питания. - 2003. - № 6. - С. 40-4.
  4. Хамагаева И., Качанина Л., Тумурова С. Биотехнология заквасок пропионовокислых бактерий. - Улан-Удэ.: ВСГТУ, 2006. - 172 с.
  5. Хамагаева И.С., Кривоносова А.В. Влияние сульфата железа на биохимическую активность пропионовокислых бактерий // Молочная промышленность. - 2007. - № 6. - С.33.
  6. Гаппаров М.М., Стан Е.Я. Влияние казеиновых фосфопептидов на биодоступность минералов // Вопросы питания. - 2003. - № 6. - С.40-44.
  7. Тутельян В.А. К вопросу коррекции дефицита микронутриентов с целью улучшения питания и здоровья детского и взрослого населения на пороге третьего тысячелетия // Ваше питание. - 2004. - № 4. - С. 25-27.
  8. Berracol R., Chanson S., Juillerat M.A. et al // J. Dairy Res. - 1989. - Vol. 56. - № 3. - Р. 335-341.
  9. Yoshirawa M., Sasari R., Chiba H. // Aric. Biol. Chtm. - 1981. - Vol. 45. - № 4. - Р. 909-914.
  10. Sato R., Naguchi T., Naito N. // J. nutr. Sci. vitaminol. - 1986. - Vol. 32. - № 1. - Р. 67-76.
  11. Schlimme E., Meisel H. // Nahrung. - 1995. - Vol. 39. - № 1. - Р. 1-20.
How to quote?
About journal