ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

The Development of technology of reconstituted scented tea production

Abstract
To produce reconstituted scented tea by using the black elder leaves a consecutive extraction with unpolar liquid gas and potable water resulting in obtaining appropriate extract is done. Tea processing waste is blended with liquid CO2, extracted and pounded. Miscella and tea meal are separated; tea meal is suspended in water solution of citric acid. CaCO3 and liquid extract of black elder leaves are introduced into suspension. The blend obtained is formed, dried up to a humidity level of 13-15 %, cut, saturated with the extract of black elder leaves and separated miscella.
Keywords
Scented tea, reconstituted tea, tea waste, black elder leaves, СО2 extract
REFERENCES
  1. Патент на изобретение РФ 2363199. Способ выработки восстановленного ароматизированного чая / М.С. Безкровная, О.И. Квасенков, И.И. Татарченко. Заявка № 2008113033 от 07.04.2008. Опубл. 10.08.2009. Бюл. № 22.
  2. Патент на изобретение РФ 2365150. Способ производства ароматизированного чая / Е.В. Комиссарова, О.И. Квасенков, И.И. Татарченко. Заявка № 2008113042 от 07.04.2008. Опубл. 27.08.2009. Бюл. № 24.
  3. Журавская-Скалова, Д.В. Новая технология экстрагирования биологического сырья / Д.В. Журавская-Скалова, О.И. Квасенков // Интеграция фундаментальных и прикладных исследований - основа развития современных аграрно-пищевых технологий: сб. материалов науч.-практ. конф. - Углич: РАСХН, 2007. - С. 111-112.
  4. Донченко, Л.В. Технология пектина и пектинопродуктов. - М.: ДеЛи, 2000. - С. 32-40.
  5. Ильина, И.А. Научные основы технологии модифицированных пектинов. - Краснодар: СКЗНИИСиВ, 2001. - С. 88-156.
  6. Космодемьянский, Ю.В. Процессы и аппараты пищевых производств. - М.: Колос, 1997. - С. 135-162.
How to quote?
About journal