ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

INFLUENCE OF COMPOSITION AND PROPERTIES OF MILK OBTAINED FROM COWS OF DIFFERENT BREEDS ON CHEESE DEVELOPMENT

Abstract
The results of studies of cheeses produced from milk obtained from cows of different breeds (Yaroslavskaya, Holsteinskaya, Cherno-perstraya, and Simmentalskaya) are given. The development of lactic acid microflora, accumulation of nitrogen fractions, free amino acids and organoleptic properties in the cheeses have been studied. It has been established that the most suitable milk for the production of cheeses with a low temperature of the second heating is that obtained from Yaroslaskayal and Cherno-perstraya breeds of cows.
Keywords
Breed of cows, lactic microflora, nitrogen fractions, free amino acids, organoleptics
REFERENCES
  1. Боровицкий, М.В. Характеристика поголовья молочного стада в Ярославской области / М.В. Боровицкий // Техника и технология пищевых производств. - 2011. - № 4. - С. 131.
  2. Дедков, К.А. Анализ продуктивности молочных коров / К.А. Дедков // Техника и технология пищевых производств. - 2010. - № 2. - С. 46.
  3. Прошкина, Т.Г. Сыропригодные свойства в зависимости от сезонных особенностей его состава / Т.Г. Прошкина, Н.И. Одегов, А.Н. Белов // Актуальные проблемы техники и технологии переработки молока: сб. науч. тр. - Барнаул, 2010. - № 7. - С. 15-25.
  4. Остроумов, Л.А. Как влияет порода скота на состав и качество сыра / Л.А. Остроумов, И.В. Иванов // Молочная промышленность. - 2007. - № 9. - С. 37-39.
  5. Сычева, О.В. Сравнительная оценка молока коров разных пород / О.В. Сычева, Н.З. Злыднев // Сыроделие и маслоделие. - 2005. - № 2. - С. 17-18.
  6. Скоркина, И.А. Свойства молока коров разного генотипа / И.А. Скоркина, А.Н. Негреева, Е.В. Родюкова // Молочная промышленность. - 2007. - № 2. - С. 24.
  7. Сычева, О.В. Молоко коров симментальской породы в Ставропольском крае / О.В. Сычева, М.В. Веселова, В.А. Самойлов // Молочная промышленность. - 2006. - № 8. - С. 20-21.
How to quote?
About journal