ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

DEVELOPMENT OF WHEY EXTRACT AND SYRUP TECHNOLOGY ON THE BASIS OF WILD PLANT RAW MATERIALS

Abstract
The content of some biologically active substances of wild plant raw materials (linden flowers, nettle leaves, origanum inflorescences and leaves) growing on the territory of the Kemerovo region has been studied. Absorption spectra of whey extracts of the mentioned raw materials are presented at extraction temperatures of 60 and 90 С. The data on the degree of solids, polyphenols, carotinoids, chlorophyll and vitamin C transition from wild plant raw materials into a whey extract depending on the temperature of extraction have been obtained. Modes of extraction have been proved. The technology of the whey extract and syrup on the basis of wild plant raw materials for the purpose of dairy products enrichment has been offered. Physical, chemical and organoleptic properties of whey extracts and syrups obtained have been studied.
Keywords
Whey extract and syrup, wild plant raw material, biologically active substances, origanum, nettle, linden
REFERENCES
  1. Зобкова, З.С. Нетрадиционные источники пищевого сырья для получения функциональных добавок в молочные продукты / З.С. Зобкова, С.А. Щербакова // Молочное дело. - 2006. - № 6. - С. 58-59.
  2. Батурин, А.К. Питание и здоровье: проблемы XXI века / А.К. Батурин, Г.И. Мендельсон // Пищевая промышленность. - 2005. - № 5.
  3. Тутельян, В.А. Биологически активные добавки к пище: современные подходы к обеспечению качества и безопасности / В.А. Тутельян, Б.П. Суханов // Вопросы питания. - 2008. - № 4. - С. 4-15.
  4. Ермаков, А.И. Методы биохимического исследования растений / А.И. Ермаков, В.В. Арасимович, Н.П. Ярош. - Л.: Агропромиздат, 1987. - 430 с.
  5. Пехтерева, Н.Т. Функциональные напитки на основе растительного сырья / Н.Т. Пехтерева, Л.А. Догаева, В.Е. Пономарева // Пиво и напитки. - 2003. - № 2. - С. 66-67.
  6. Цыбулько, Е.И. Оптимизация процесса экстрагирования при получении ингредиентов из растительного сырья / Е.И. Цыбулько, Е.В. Макарова, Т.П. Юдина // Пиво и напитки. - 2008. - № 12. - С. 71-72.
How to quote?
About journal