ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

THE RESEARCH OF TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF № 2 PUFFED PEARL BARLEY GRITS

Abstract
In the course of № 2 pearl barley grits processing in the apparatus of the «Pushka» type profound structural and chemical changes take place. With momentary drop of external pressure the moisture in the grits immediately vaporizes tearing the cells from the inside. In this case the volume mass considerably decreases. № 2 pearl barley grits become fragile, tender and easily digestible. Significant changes in technological properties playing an important role in case of using № 2 pearl barley grits in confectionery technology take place. The main technological properties of № 2 puffed pearl barley grits are water and fat binding capacity, bulk density, solubility in different pH solutions.
Keywords
№ 2 pearl barley grits, bulk density, water binding capacity, fat binding capacity, solubility
REFERENCES
  1. Вайтанис, М.А. Разработка способа получения крупяного продукта на основе исследования технологических свойств новых селекционных форм зерна ячменя: дис. … канд. техн. наук / Вайтанис Марина Александровна. - М., 2006. - 330 с.
  2. Производственная компания МСД. Производство и продажа оборудования для малого бизнеса [Электронный ресурс]: Оборудование для пищевого производства, пушка для взрыва зерна. - Режим доступа: http://proizvodim.com/pushka.html, свободный. - Загл. с экрана. - Яз. рус.
  3. Авторское свидетельство 1386156 СССР, МПК7 A23L1/18. Способ производства взорванных зерен / Остриков А.Н., Кравченко В.М.; заявитель Воронежский технологический институт.- № 1287832; заявл. 26.06.85; опубл. 07.04.88.
  4. Пат. 2323592 Российская Федерация, МПК7 A23L1/18, A23L1/10. Способ производства перловой крупы, не требующей варки / Иунихина В.С., Мелешкина Л.Е., Вайтанис М.А.; заявитель и патентообладатель Алтайский государственный технический университет им. И.И. Ползунова. - № 2006138562/13; заявл. 31.10.06; опубл. 10.05.08.
  5. Пат. 2152728 Российская Федерация, МПК7 А23G3/00, A23L1/18. Кондитерская масса для приготовления конфет и начинок / Магомедов Г.О., Мальцев Г.П., Лобосов В.Г., Старчевая Л.Е., Колимбет Н.Т., Брехов А.Ф., Сухарева О.Д., Небренчина И.В.; заявитель и патентообладатель ОАО «Воронежская кондитерская фабрика». - № 99119124/13; заявл. 03.09.99; опубл. 20.07.2000.
  6. Пат. 2003114779 Российская Федерация, МПК7 A23L1/18, A23L1/06. Способ приготовления мюсли-батончика на мармеладной основе / Позняковский В.М., Резниченко И.Ю., Бисерова М.Ф.; заявитель и патентообладатель Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. - № 2003114779/13; заявл. 19.05.03; опубл. 27.12.04.
  7. Хосни, Р.К. Зерно и зернопереработка / Р.К. Хосни; пер. с англ., под общ. ред. Н.П. Черняева. - СПб.: Профессия, 2006. - 336 с.
  8. Фаст, Р. Зерновые завтраки / Р. Фаст, Э. Колдуэлл (ред.); пер. с англ., под общ. ред. В.С. Иунихиной и С.В. Крауса. - СПб.: Профессия, 2007. - 528 с.
How to quote?
About journal