ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

INVESTIGATION ON the continuous process of lactose crystallization in condensed milk-containing sweetened canned foods

Abstract
Two variants of applying the seed material at the optimum temperature of mass crystallization of lactose have been considered both being efficient and can be used in the operation of stream cooler-crystallizer. It has been determined that the use of stream cooler-crystallizer of disk-treatment in the technological scheme allows to evenly distribute the seed material throughout the volume of the product, while the hydrodynamic effect on the product intensifies the process of crystal formation and promotes the formation of crystals of smaller size.
Keywords
Stream crystallization of lactose, condensed milk-containing sweetened canned foods, two-stage cooling, plate scraper cooler-crystallizer, the temperature of mass crystallization, granulometric composition of lactose crystals
REFERENCES
  1. Червецов, В.В. Перспективные технологические решения кристаллизации лактозы из насыщенных растворов / В.В.Червецов, С.Ю.Сергеев, А.Г.Галстян и др. // Научное обеспечение молочной промышленности (ВНИМИ - 80 лет):сборник научных трудов. - М.: ГНУ ВНИМИ, 2009. - С.424-428.
  2. Гнездилова, А.И. Развитие научных основ кристаллизации лактозы и сахарозы в многокомпонентных водных растворах: автореф. дисс. д-ра техн. наук / А.И. Гнездилова - М., 2000. - 46 с.
  3. Гощанская, М.Н. Развитие научных основ консервирования продуктов с промежуточной влажностью на молочной основе / М.Н. Гощанская, Е.А. Фетисов, В.В. Червецов, А.Г. Галстян // Техника и технология пищевых производств. − 2011. − № 1. − С. 19.
  4. Тимощук, И.В. К вопросу подготовки воды для пищевой промышленности / И.В. Тимощук // Техника и технология пищевых производств. − 2010. − № 3. − С. 111.
How to quote?
About journal