ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

ANALYSIS OF SYNTHETIC DYES IN SOFT DRINKS AND JUICES WITH THE USE OF NEW METHOD MICROCOLUMN LIQUID-ADSORPTION CHROMATOGRAPHY

Abstract
Presents the results of determining the presence synthetic colorants Tartrazine (E102), Quinoline Yellow WS (E104), a Sunset Yellow FCF (E110), Azorubine (E122), Ponceau 4R (E124), a Allura red AC (E129), Indigo carmine (E132), Brilliant Blue FCF (E133) in lemonades and juices, using new variant of of thin-layer chromatography - microcolumn liquid-adsorption chromatography with densitometric detection zonessorbate in the sorbent layer. Suggested method had advantages compared to traditional TLC: shorter analysis time, higher reproducibility of retention parameters, high efficiency, higher separation of peaks, low consumption of eluent and adsorbent, absence of chromatographic chambers.
Keywords
Juice, lemonade, a synthetic colour, microcolumn thin-layer chromatography
REFERENCES
  1. Hashem, M.M. Immunological studies on Amaranth, Sunset Yellow and Curcumin as food colouring agents in albino rats / M.M. Hashem, A.H. Atta, M.S. Arbid, S.A. Nada, G.F. Asaad // Food and Chem. Toxicology. - 2010. - Vol. 48. - № 6. - P. 1581-1586.
  2. Колмакова, Н.С. Последние исследования в области безопасности синтетических красителей. Тенденции развития рынка / Н.С. Колмакова // Пиво и напитки. - 2008. - № 5. - С. 56-57.
  3. Еделев, Д.А. Особенности систем раннего оповещения возникновения опасностей в производстве пищевых продуктов и кормов / Д.А. Еделев, В.М. Кантере, В.А. Матисон // Пищевая промышленность. - 2011. - № 3. - С. 35-37.
  4. Рудометова, Н.В. Безопасность пищевых продуктов: контроль применения синтетических красителей / Н.В. Рудометова // Пищевая промышленность. - 2010. - № 12. - С. 64-65.
  5. Коренман, Я.И. Закономерности экстракции синтетических пищевых красителей в системах гидрофильный растворитель - водно-солевой раствор / Я.И. Коренман, П.Т. Суханов, Н.Ю. Санникова, С.С. Антоневич // В мире научных открытий. - 2010. - Ч. 4. - № 1. - С. 63-67.
  6. ГОСТ Р 52470-2005. Методы идентификации и определения массовой доли синтетических красителей в алкогольной продукции.
  7. Combeau, S. Identification and simultaneous determination of Azorubin, Allura red and Ponceau 4R by differential pulse polarography: application to soft drinks / S. Combeau, M. Chatelut, O. Vittori // Talanta. - 2002. - Vol. 56. - № 1. - P. 115-122.
  8. Dossi, N. A capillary electrophoresis microsystem for the rapid in-channel amperometric detection of synthetic dyes in food / N. Dossi, R. Toniolo, A. Pizzariello, S. Susmel, F. Perennes, G. Bontempelli // J. Electroanalytical Chem. - 2007. - Vol. 601. - № 1-2. - P. 1-7.
  9. García-Falcón, M.S. Determination of food dyes in soft drinks containing natural pigments by liquid chromatography with minimal clean-up / M.S. García-Falcón, J. Simal-Gándara // Food Control. - 2005. - Vol. 16. - № 3. - P. 293-297.
  10. Alves, S.P. Determination of synthetic dyes in selected foodstuffs by high performance liquid chromatography with UV-DAD detection / S.P. Alves, D.M. Brum, É.C.B. de Anrrade, A.D.P. Netto // Food Chem. - 2008. - Vol. 107. - № 1. - P. 489-496.
  11. Березкин, В.Г. Капиллярная тонкослойная хроматография антибактериальных производных нитрофурана / В.Г. Березкин, Л.А. Онучак, Е.Н. Евтюгина // Журнал прикладной химии. - 2009. - Т. 82. - № 2. - С. 317-321.
How to quote?
About journal