Affiliation
a State University - Education Science Production Complex
Copyright ©Eremina et al. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0. (
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially, provided the original work is properly cited and states its license.
Abstract
The paper presents the results of a study of process parameters regimes groats meal drying temperature, unit load, thickness, length and speed, which is designed on the basis of non-waste technology of production of powders of the meal of oatmeal. Identified and analyzed nutrient losses oat meal under the influence of temperature. Studied the organoleptic, physico-chemical and microbiological quality of freshly developed powder oat meal, and their changes during storage. Set the value of iodine number, acid number and peroxide value at which a rancid odor. Based on the results of studies on the technical documentation of food powders cereal cakes, which are used as dressers bakery products and food concentrates.
Keywords
Grinding meal,
baking,
manufacturing technology,
quality,
shelf life
REFERENCES
- Еремина, О.Ю. Использование крупяных концентратов при производстве мороженого / О.Ю. Еремина, Т.Н. Иванова // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2008. - № 4. - С. 70-72.
- Еремина, О.Ю. Кисломолочные напитки с крупяными концентратами / О.Ю. Еремина, Т.Н. Иванова // Пищевая промышленность. - 2009. - № 3. - С. 55-56.
- Еремина, О.Ю. Формирование и оценка потребительских свойств молочных коктейлей / О.Ю. Еремина, Т.Н. Иванова, С.А. Куценко // Товаровед продовольственных товаров. - 2008. - № 6. - С. 8-11.
- Иванова, Т.Н. Качество сиропов и безалкогольных напитков на основе зерновых экстрактов / Т.Н. Иванова, О.Ю. Еремина // Продовольственный рынок и проблемы здорового питания: материалы 2-й междунар. науч.-практ. конф. - Орел: ОрелГТУ, 1999. - С. 49.
- Нилова, Л.П. Товароведение и экспертиза зерномучных товаров / Л.П. Нилова. - СПб.: ГИОРД, 2005. - 416 с.
- Шульц, Г.Е. Принципы структурной организации белков / Г.Е. Шульц, Р.Х. Ширмер; пер. с англ. В.Е. Шкловера; под ред. Е.М. Попова. - М.: Мир, 1982. - 354 с.
- Bartnikovska, E. Ziarno owasa - niedoceniane zrolo skladnikow odzi-wezych in biologiznie czinnych. Cz. l: Ogolna charakterystyka owsa. Bialka, tluszcze / E. Bartnikovska, E. Lange, M. Rakovska // Biul. Inst. Hodowli Ak-limat. Rosl. - 2000. - № 215. - S. 209-222.
- Котова, Т.И. Оптимальные способы сушки облепихи обезвоженной / Т.И. Котова, Г.И. Хараев, Г.И. Хантургаева, В.Г. Ширеторова // Пищевая промышленность. - 2008. - № 1. - С. 41.
- Цибизова, М.Е. Изучение технологических свойств рыбных автолизатов, полученных из маломерного сырья Волго-Каспийского бассейна / М.Е. Цибизова, К.В. Костюрина // Вестник АГТУ. Серия: Рыбное хозяйство. - 2010. - № 1. - С. 176-181.
- Махмудов, А.К. Разработка композиционных составов кулинарных жиров и эмульсионного полуфабриката на основе растительного сырья: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.06: защищена 24.12.2008 / Махмудов Анвар Касымович. - М., 2008. - 22 с.
- Корненкова, А.А. Влияние фитодобавок флавоноидной природы на показатели качества молочных продуктов: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.07: защищена 18.05.2006 / Корненкова Анна Анатольевна. - М., 2006. - 23 с.
- Шаззо, А.А. Разработка технологии получения и изучение потребительских свойств БАД функционального назначения на основе краснозерного риса: автореф. дис. … канд. техн. наук: 05.18.15: защищена 28.12.2010 / Шаззо Азамат Айдомирович. - Краснодар, 2010. - 24 с.