ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

INVESTIGATION OF TECHNOLOGICAL PARAMETERS OF FUNCTIONAL FERMENTED MILK PRODUCT

Abstract
The technology of manufacturing of the functional fermented milk product with rose hips extract and prebiotic galactooligosacharides (GOS) is developed. The article considers the influence of the prebiotic on the physico-chemical, microbiological and organoleptic properties of the fermented milk product. The optimum dose of GOS is established. Aiming at using the extract in the manufacture of the fermented milk product, the effect of extraction parameters on the quality of the extract is studied.
Keywords
Galactooligosacharides, rose hips, bifidus bacteria, functional product
REFERENCES
  1. Храмцов, А.Г. Технология продуктов из молочной сыворотки / А.Г. Храмцов, П.Г. Нестеренко. - М.: ДелиПринт, 2004. - 587 с.
  2. Донская, Г.А. Технология обогащения молочных продуктов натуральными ингредиентами / Г.А. Донская, М.В. Кулик // Переработка молока. - 2007. - № 5. - С. 42.
  3. Гаврилова, Н.Б. Технология специальных молочных продуктов: современное состояние и перспективы / Н.Б. Гаврилова, Т.В. Рыбченко. - Омск: Изд. ОмГАУ, 2003. - 60 с.
  4. Гаппаров, М.Г. Функциональные продукты питания // Пищевая промышленность. - 2003. - № 3. - С. 6-7.
  5. Зобкова, З.С. Функциональные молочные продукты // Молочная промышленность. - 2007. - № 4. - С. 35-36.
  6. Перковец, М.В. Инулин и олигофруктоза - больше, чем просто пищевые волокна и пребиотики // Молочная промышленность. - 2007. - № 9. - С. 55-56.
  7. Перковец, М.В. Про-, пре- и синбиотические молочные продукты // Переработка молока. - 2007. - № 7. - С. 16-18.
How to quote?
About journal