ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

USE OF SUMMER VARIETIES OF APPLES AS AN ANTIOXIDANT

Abstract
We studied the 3 varieties of apples summer, collected in the Samara region. The content of soluble solids, titratable acids, the mass fraction of the content of the pulp, reducing sugars, the content of phenolic compounds, flavonoids, as well as antiradical and antioxidant activity, the restoring force. It is shown that these figures vary considerably depending on the variety of apple.
Keywords
Apples, variety, antioxidant activity, phenolics, flavonoids, physico-chemical parameters
REFERENCES
  1. Wu, J. Chemical compositional characterization of some apple cultivars / J. Wu, H. Gao, L. Zhao, X. Liao, F. Chen, Z. Wang, X. Hu // Food Chemistry. - 2007. - Vol. 103. - № 1. - P. 88-93.
  2. Vermeir, S. High-throughput microplate enzymatic assays for fast sugar and acid quantification in apple and tomato / S. Vermeir, B.M. Nicolai, K. Jans, G. Maes, J. Lammertyn // Journal of Agricultural and Food Chemistry. - 2007. - Vol. 55. - № 9. - P. 3240-3248.
  3. Стоянова, Л.А. Изменение состава фенольных и пектиновых веществ при комплексной переработке фруктового сырья / Л.А. Стоянова, Я.Г. Верхивкер, С.В. Стоянова // Пищевая промышленность. - 2005. - № 3. - С. 44-45.
  4. Барашкин, Д.А. Комплексная переработка яблок на сок функционального питания / Д.А. Барашкин, Г.М. Зайко, А.Н. Бердина // Известия вузов. Пищевая технология. - 2005. - № 1. - С. 49-51.
  5. Симонян, А.В. Комплексная переработка промышленных отходов яблок / А.В. Симонян, А.А. Саламатов, А.А. Аванесян // Фармация. - 2007. - № 6. - С. 32-34.
  6. Макаров, В.Н. Продукты питания функционального назначения на плодоовощной основе / В.Н. Макаров, Л.Н. Влазнева // Пищевая промышленность. - 2007. - № 1. - С. 20-21.
  7. Мартовщук, Е.В. Химический состав и пищевая ценность БАД «Яблоко» / Е.В. Мартовщук, В.И. Мартовщук, Н.И. Альшева, Д.Ю. Кашкара, Е.А. Вербицкая // Известия вузов. Пищевая технология. - 2009. - № 4. - С. 120-121.
  8. Киселева, Т.Ф. Выявление предпосылок комплексной переработки плодово-ягодного сырья Сибирского региона / Т.Ф. Киселева, И.С. Зайцева, Д.Б. Пеков, Н.В. Бабий // Техника и технология пищевых производств. - 2009. - № 3. - С. 7-11.
  9. Van der Sluis, A.A. Activity and concentration of polyphenolic antioxidants in apple: effect of cultivar, harvest year, and storage conditions / A.A. Van der Sluis, M. Dekker, A. de Jager, M.F. Jongen Wim // Journal of Agricultular and Food Chemistry. - 2001. - Vol. 49. - № 8. - P. 3606-3613.
  10. Karaman, S. Comparison of total antioxidant capacity and phenolic composition of some apple <http://www.health-nutrition-facts.com/apple-nutrition-facts.html> juices with combined HPLC-CUPRAC assay / S. Karaman, E. Tütem, K. Sözgen Baskan, R. Apak // Food Chemistry. - 2010. - Vol. 120. - № 4. - P. 1201-1209.
  11. Imeh, U. Distribuution of Conjugated and Free Phenols in Fruits: Antioxidant Activity and Cultivar Variations / U. Imeh, S. Khokhar // Journal of Agricultular and Food Chemistry. - 2002. - Vol. 50. - № 22. - P. 6301-6306.
  12. Wolfe, K. Antioxidant Activity of Apple Peels / K. Wolfe, X. Wu, R. Hai Liu // Journal of Agricultular and Food Chemistry. - 2003. - Vol. 51. - № 3. - P. 609-614.
  13. Aljadi, A.M. Evaluation of the phenolic contents and antioxidant capacities of two Malaysian floral honeys / A.M. Aljadi, M.Y. Kamaruddin // Food Chemistry. - 2004. - Vol. 85. - № 4. - P. 513-518.
  14. Wu, L.C. Antioxidant and antiproliferative activities of red pitaya / L.C. Wu, H.W. Hsu, Y.C. Chen, C.C. Chiu, Y.I. Lin, J.A. Annie Ho // Food Chemistry. - Vol. 95. - № 7. - P. 319-327.
  15. Sun, T. Evaluation of the antioxidant activity of asparagus, broccoli and their juices / T. Sun, J.R. Powers, J. Tang // Food Chemistry. - 2007. - Vol. 105. - № 1. - P. 101-106.
  16. Mohammadzadeh, S. Antioxidant power of Iranian propolis extract / S. Mohammadzadeh, M. Sharriatpanahi, M. Hamedi, Y. Amanzadeh, S.E. Sadat Ebrahimi, S.N. Ostad // Food Chemistry. - 2007. - Vol. 103. - № 3. - P. 729-733.
  17. Liu, Q. Antioxidant activities of barley seeds extracts / Q. Liu, H. Yao // Food Chemistry. - 2007. - Vol. 102. - № 3. - P. 732-737.
How to quote?
About journal