ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

DEVELOPMENT OF MEAT SEMIFINISHED PRODUCTS WITH LUPINE PASTE-LIKE CONCENTRATE AND THEIR COMMODITY ASSESSMENT

Abstract
The technology of meat zrazy with lupine paste-like concentrate as a vegetative component is developed, the manufacture being based on the stages of homogenization, sterilizations, dispersion. The ready product possesses high accessibility of protein components. The developed formula for meat zrazy with lupine paste-like concentrate based on a biotechnological way of obtaining a vegetative concentrate is marked with the increase of food value. The physico-chemical characteristics of lupine seeds in comparison with other cultures are given. Organoleptic researches of experimental samples of products from meat raw materials (beef + pork) and a vegetative paste-like concentrate (lupine) are performed. The technology of meat semifinished products production, exemplified by meat zrazy with lupine paste-like concentrate (as a filler) has better compounding.
Keywords
Lupine paste concentrate, meat products, commodity assessment, microbiological evaluation
REFERENCES
  1. Карасева, А.Н. Перспективы использования растений рода Lupinus для получения растительных масел / А.Н. Карасева, В.В. Карлин, В.Ф. Миронов, Н.А. Соснина, И.Н. Коновалов, П.И. Грязнов, Ю.Я. Ефремов, Д.Р. Шарафутдинова, А.С. Кононов, И.П. Такунов // Химия растительного сырья. - 2001. - № 4. - С. 83-86.
  2. Юрченко, Н.А. Биотехнологические основы производства комбинированных сыров. - Новосибирск, 2006. - 180 с.
  3. Гуринович, Г.В. Белковые препараты и пищевые добавки в мясной промышленности / Г.В. Гуринович, Н.Н. Потипаева. - Кемерово: Кузбассвузиздат - АСТШ, 2005. - 394 с.
  4. Железнов, А.В. Амарант: научные основы интродукции / А.В. Железнов, Н.Б. Железнова, Н.В. Бурмакина, Р.С. Юдина. - Новосибирск: Гео, 2009. - 236 с.
  5. Морозов, А.И. Выскобелковые культуры - источники для производства растительных пастообразных концентратов / А.И. Морозов, О.К. Мотовилов, К.Н. Нициевская // Пища. Экология. Качество: труды VIII Междунар. науч.-практ. конф., посвященной 20-летию Независимости Республики Казахстан. - Алматы, 2011. - С. 141-143.
  6. ТУ 9146-018-23611999-06. Концентрат люпиновый пастообразный. Техническое условие.
  7. ИСО 11035:1994. Органолептический анализ, идентификация и выбор дескрипторов для установления сенсорного профиля посредством многомерного метода.
  8. СанПиН 2.3.2.1078-01. Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов.
How to quote?
About journal