Abstract
The work is devoted to the research on the kinetics of refrigeration processing of cattle blood. Experiments on freezing and defrosting of the cattle blood have been done at various thickness of the sample layer. On the basis of the carried-out researches the graphs of temperature dependence against time in the center of the sample have been plotted. The given temperature curves of blood freezing and defrosting are divided into three stages. The duration of each of the stages depending on the thickness of the studied sample has been established. According to the graphs plotted the cryoscopic blood temperature has been established. The polynomial equations of the second and the third degrees describing the behavior of the temperature curves at various stages of refrigeration processing of cattle blood have been obtained by means of mathematical analysis.Keywords
Blood, freezing, temperature curves, cryoscopic temperature, mathematical modelingREFERENCES
- Гринюк, А.В. Использование жидкого азота в технологии сублимационной сушки крови / А.В. Гринюк, О.В. Кригер // Техника и технология пищевых производств. - 2011. - № 4. - С. 33-37.
- Изгарышева, Н.В. Преимущества использования вторичного сырья мясной промышленности в технологии кислородных коктейлей / Н.В. Изгарышева, О.В. Кригер, В.А. Жданов // Техника и технология пищевых производств. - 2011. - № 1. - С. 27-31.
- Петрушенко, Ю. Плазма крови вместо рыбной муки / Ю. Петрушенко, С. Гусейнов // Животноводство России. - 2010. - № 3. - С. 35-36.
- Ляпина, В.О. Морфологические и биохимические показатели крови молодняка крупного рогатого скота при различных условиях его содержания / В.О. Ляпина, Е.А. Ажмулдинов, Н.Ф. Белова, М.Г. Титов // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. - 2006. - № 2. - С. 136-138.