ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

Fatty bases designing for cream-and - vegetative spred of universal purpose

Abstract
It's been investigated the opportunity of increasing of spreds' antioxidative stability as in storage process as in roasting by optimization of fatty-acid composition of their fat base. The literary data have been analyzed due to which it's been possible to develop a criterion for quantitative estimate of antioxidant stability named by oxidant number. On the base of test data it's been defined an optimal oxidation number for fatty base. With help of the calculated method a fatty-acid composition of fatty base has been defined allowed to get a product with a required oxidation number. It's been developed an antioxidative complex on the base of natural components of natural origin increasing antioxidant stability. There were constructed several fatty-acid composition of which would bring near ratio of fatty acid to the product described above.
Keywords
Fatty-acid composition, fat(ty) base, antioxidative stability, oxidation number, designing
REFERENCES
  1. Зобкова, З.С. Растительные жиры в молочных продуктах [Текст] / 3.С. Зобкова, С.К. Кутилина // Молочная промышленность, 1999. - № 1. - С. 6-8.
  2. Лисицын А.Н., Григорьева В.Н., Алымова Т.Б., Журавлева Л.Н. Окислительная деструкция растительных масел под воздействием высоких температур [Текст] / А.Н. Лисицын, В.Н. Григорьева, Т.Б. Алымова, Л.Н. Журавлева // Масложировая промышленность. - 2007. - № 4. - С. 10-13.
  3. Журавлева Л.Н. Изучение окисления растительных масел при высокотемпературном нагреве во фритюре и разработка способов повышения их стабильности : автореф. дис. ... канд. техн. наук : защищена 19.02.2009 [Текст] / Л.Н. Журавлева. - Санкт-Петербург, 2009. - 24 с.
  4. Терещук Л.В., Каменских А.В., Мулозьянова Т.Л. Оптимизация состава жировых композиицй для спредов / Л.В. Терещук, А.В. Каменских, Т.Л. Мулозьянова // Молочная промышленность. - 2007. - № 9. - С. 67-68.
  5. Марченко, В.В. Природный антиоксидант для сливочного масла [Текст] / В.В. Марченко, Т.В. Парфенова, Л.В. Ленцова // Сыроделие и маслоделие. - 2004. - № 4. - С. 29.
  6. Терещук, Л.В. Природные антиоксиданты в производстве комбинированных масел [Текст] / Л.В. Терещук // Сыроделие и маслоделие. - 2001. - № 1. - С. 39.
  7. Сарафанова, Л.А. Применение пищевых добавок [Текст] / Л.А. Сарафанова. - СПб. : Гиорд, 1999. - 80 с.
How to quote?
About journal