ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

Using of vacuum-pulse processing for an improvement in the consumer properties of mushrooms

Abstract
It is established that to increase the food value of mushrooms is possible by drying in the regime of explosive auto-hydrolysis, in the version of vacuum-pulse method at a temperature of 55˚С. The results of studies regarding the changes in the mushrooms composition with the use of vacuum-pulse drying are given. The positive influence of vacuum-pulse drying on the adsorptive and microbiological properties of mushrooms is discovered.
Keywords
mushrooms, food value, vacuum-pulse drying, explosive auto-hydrolysis, moisture absorption, microbiological seeding, heavy metals
REFERENCES
  1. Позняковский В.М. Гигиенические основы питания и экспертиза продовольственных продуктов. - Новосибирск: Изд-во Новосиб. ун-та, 1996. - 432 с.
  2. Бакайтис В.И. Управление качеством и ассортиментом грибной продукции / В.И. Бакайтис, Центросоюз РФ, Сиб. унив. потребительской кооперации. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2005. - 320 с.
  3. Комплексная переработка древесных отходов с использованием метода взрывного автогидролиза. Ефремов А.А., Кротова И.В. // Химия растительного сырья. - 1999. - № 2. - С. 19-39.
  4. Автогидролиз - взрыв растительного сырья: механизмы и перспективы применения. Огарков В.И. и др. // Биотехнология. - 1990. - Т. 3. - С. 66-71.
How to quote?
About journal