Abstract
It is established that to increase the food value of mushrooms is possible by drying in the regime of explosive auto-hydrolysis, in the version of vacuum-pulse method at a temperature of 55˚С. The results of studies regarding the changes in the mushrooms composition with the use of vacuum-pulse drying are given. The positive influence of vacuum-pulse drying on the adsorptive and microbiological properties of mushrooms is discovered.Keywords
mushrooms, food value, vacuum-pulse drying, explosive auto-hydrolysis, moisture absorption, microbiological seeding, heavy metalsREFERENCES
- Позняковский В.М. Гигиенические основы питания и экспертиза продовольственных продуктов. - Новосибирск: Изд-во Новосиб. ун-та, 1996. - 432 с.
- Бакайтис В.И. Управление качеством и ассортиментом грибной продукции / В.И. Бакайтис, Центросоюз РФ, Сиб. унив. потребительской кооперации. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2005. - 320 с.
- Комплексная переработка древесных отходов с использованием метода взрывного автогидролиза. Ефремов А.А., Кротова И.В. // Химия растительного сырья. - 1999. - № 2. - С. 19-39.
- Автогидролиз - взрыв растительного сырья: механизмы и перспективы применения. Огарков В.И. и др. // Биотехнология. - 1990. - Т. 3. - С. 66-71.