Abstract
Microfiltration is the most effective method for the reduction of raw milk microbial contamination. Till recently the mentioned technology has not been implemented in our country due to high cost of foreign equipment and lack of inherent research works related to the evaluation of its efficacy based on the native raw materials utilization. The joint investigations of GNU VNIMI and «ELEVAR» company carried on using of ceramic membrane showed that microfiltrated skimmilk can be stored 20 days, milk subjected to extra pasteurization - 40 days. At that microfiltration enables to preserve the maximum amount of proteins and other valuable components in milk.Keywords
Microfiltration, microbial contamination, storage life, milk qualityREFERENCES
- Фетисов Е.А., Чагаровский А.П. Мембранные и молекулярно-ситовые методы переработки молока. - Агропромиздат, 1991. - 272 с.
- Федеральный закон Российской Федерации от 12 июля 2008 г. № 88-ФЗ «Технический регламент на молоко и молочную продукцию».
- Фриденберг Г.В. Мембранный метод сохранит молоко. Сфера: Технологии - молоко, масло, мороженое. - № 2 (10). - Санкт-Петербург: Издательский дом «Сфера», 2006. - С. 30-31.
- Димитриева С.Е., Остроумова Т.Л., Темерко Н.Л., Петрова К.В. Мембранные технологии в производстве питьевого молока // Материалы конференции в рамках ФЦНТП 2002-2006 «Современные пищевые технологии». - Кемерово, 2006. - С. 23-27.
- Зябрев А.Ф. Микрофильтрация молока - искусство или технология? // Переработка молока. - 2008. - № 3. - С. 14-15.