Abstract
The given activity is dedicated probe of physicochemical parameters and fractional composition of pectic substances of a fruit raw material and the pomace which have stayed after their thorough revision. In a progress of work it is established, that the fruit raw material and pomace are of value as a source of an ascorbic acid, polyphenolic substances, pectic substances which fractional composition is affluent enough and allows to use them at obtaining products of a gelatinous consistence and in the capacity of a treatment-and-prophylactic means. Ground conducted probes the scheme of a complex processing of a fruit raw material is developed.REFERENCES
- Донченко, Л.В. Технология пектинов и пектинопродуктов / Л.В. Донченко. - М.: ДеЛи, 2000. - 255 с.
- Марх, А.Т. Технохимический контроль консервного производства / А. Т. Марх, Т.Ф. Зыкина, В.Н. Голубев. - М.: Агропромиздат, 1989. - 304 с.
- Пат. 2064178 Российская Федерация, МПК G01N31/16. Способ определения содержания пектиновых веществ, свободных карбоксильных групп пектиновых веществ, суммы этерифицированных и ацетилированных карбоксильных групп и ацетильной составляющей пектиновых веществ в растительном сырье / Шелухина Н.П., Нуштаева Т.И., Помозова ВА., Баланюк А.П., Саматова К.С., Дуйшеева Д.Н., Позняковский В.М.; заявитель и патентообладатель Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. - № 5064544/04; заявл. 25.02.92; опубл. 2.07.96, Бюл. № 6. - 5 с.
- Помозова, В.А. Технология слабоалкогольных напитков: теоретические и практические аспекты / В.А. Помозова; - Кемерово; Кемеровский технологический институт пищевой промышленности 2002. - 152 с.