Affiliation
a ГОУ ВПО «Кемеровский технологический институт
пищевой промышленности»
Copyright ©Ostroumova et al. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0. (
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially, provided the original work is properly cited and states its license.
Abstract
Influence of breed of cattle widespread in Altay territory (black-motley, red steppe, simmental and airshir) on structure and properties of milk, and also on process of maturing and quality of cheese is studied. Pedigree distinctions in efficiency of cows, and also the maintenance in milk of fat, albuminous fractions, mineral substances are established. Dependence of quality of cheese on breed of cows is shown.
Keywords
Efficiency,
the cow,
fat,
casein,
whey proteis,
calcium,
cheese,
amino acids
REFERENCES
- Буткус К.Д. Влияние анормального молока на качество сыра / К.Д. Буткус. - Р.К. Буткус // М.: Агропромиздат, 1985. - 78 с.
- Диланян З.Х. Сыроделие / З.Х. Диланян. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984. - 280 с.
- Калашников А.П. Кормление молочного скота / А.П. Калашников. - М.: Колос, 1978. - 255 с.
- Липатов Н.Н. Проблемы качества молока и молочных продуктов / Н.Н. Липатов // Вестник сельскохозяйственной науки, 1989. - № 9.- С. 50-57.
- Саакян Р.В. Биологические методы интенсификации производства крупных сыров / Р.В. Саакян // Ереван, 1985. - 159 с.
- Савельев А.А. Порода скота и сыропригодность молока / А.А. Савельев, Т.А. Савельева // Сыроделие и маслоделие, 2004. - № 6. - С. 10-12.
- Гейшин М.А. Система животноводства в Алтайском крае / М.А. Гейшин. - Новосибирск, 1982. - 182 с.
- Марченко Г. Влияние содержания коров на их молочную продуктивность / Г. Марченко // Молочное и мясное скотоводство, 1996. - № 2. - С. 6-9.
- Скобелев В.И. Влияние введения в рационы коров травяной муки на микробиологические процессы и качество сыра / В.И. Скобелев, М.С. Уманский, А.В. Гудков // Труды ВНИИМС. - Ярославль, 1979. - С. 13.