Abstract
Creation of food products with long-term storage period is especially actual. Using of antioxidants impeding to oxidative spoilage is the basic manner of consuming properties storage of products with oil's high level. In this connection the exploration of new mayonnaise with plant extract of antioxidant action is the aim of our research. Antioxidant properties of individual extracts and their compositions are investigated. Compositions with the most high antioxidant activity are selected. The quality indicators of new mayonnaise with plant raw material extract are studied during storage. Addition of plant composition is promoted to storage period prolongation of emulsion product as was shown. Mayonnaise quality is corresponded on produce demandsKeywords
Mayonnaise, plant raw material, antioxidant activity, extraction, storage, quality indicatorsREFERENCES
- Зенков Н.К. Фенольные биоантиоксиданты / Н.К. Зенков, Н.В. Кандалинцева, В.З. Ланкин и др. - Новосибирск: СО РАМН, 2003. - 328 с.
- Гигиенические требования к качеству и безопасности продовольственного сырья и пищевых продуктов: СанПиН 2.3.2.1078-01: утв. Гл. Сан. врачом РФ 14.11.01: ввод в действие с 01.07.02. - М.: ФГУП «ИнтерСЭН», 2002. - 168 с.
- Дадали В.А. Процессы перекисного окисления в организме и природные антиоксиданты / В.А. Дадали // Введение в частную микронутриентологию / Под ред. Ю.П. Гичева. - Новосибирск: Медицина, 1999. - С. 240-261.
- Гореликова Г.А. Теоретические и практические аспекты разработки пищевых продуктов, обогащенных селеном / Г.А. Гореликова. - Кемерово, 2008. - 234 с.
- Гореликова Г.А. Исследование антиоксидантных свойств экстрактов лекарственных растений / Г.А. Гореликова, Е.В. Шигина, Л.А. Маюрникова, Л.В. Терещук // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2007. - № 3. - С. 26-30.
- Нечаев А.П. Майонезы / А.П. Нечаев, А.А. Кочеткова, И.Н. Нестерова. - Спб: ГИОРД, 2000. - 80 с.
- Ливинская С.А. Разработка технологии майонеза с длительным сроком годности / С.А. Ливинская, Л.И. Войно, Е.Е. Есина // Масла и жиры - 2006. - № 5. - С. 10-12.
- Мазалова Л. Окислительная порча специализированных жиров / Л. Мазалова // Пищевая промышленность - 2007. - № 6. - С. 56.
- ГОСТ 30004.1-93. Майонезы. Общие технические условия. - Введен 01.01.1997. - М.: Изд-во стандартов, 1996. - 12 с.