Abstract
The results of the study on the possibility of enriching a fermented milk protein product with wheat bran and dihydroquercetin are presented in the article. The organoleptic, physical-chemical features of wheat bran from different varieties of wheat grown on the territory of the Amur region and the influence of their introduction on the organoleptic features of the fermented milk protein product have been studied. The possibility of using dihydroquercetin derived from the Daurskaya larch as a functional component in the protein product composition has been explored.Keywords
Fermented milk protein product, wheat bran, nonfat acid curd, food fibre, dihydroquercetin, functional componentREFERENCES
- Пасько, О.В. Молокосодержащие продукты с растительным сырьем / О.В. Пасько // Молочная промышленность. - 2009. - № 7. - С. 40-41.
- Зобкова, З.С. Функциональные цельномолочные продукты / З.С. Зобкова // Молочная промышленность. - 2006. - №3. - С. 46-52.
- Горбатова, К.К. Биохимия молока и молочных продуктов / К.К. Горбатова. - СПб.: ГИОРД, 2003. - 320 с.
- Мусина, О.Н. Творожные продукты с зерновыми или зернобобовыми компонентами / О.Н. Мусина // Молочная промышленность. - 2007. - №10. - С. 33.
- Гаврилова, Н.Б. Биотехнология комбинированных молочных продуктов: монография / Н.Б. Гаврилова. - Омск.: «Вариант - Сибирь», 2004. - 224 с.
- Гаврилова, Н.Б. Современные аспекты технологии молочных и молокосодержащих продуктов с пролонгированными сроками хранения / Н.Б. Гаврилова, Е.Н. Вокорина, Н.П. Жданеева, К.М. Симонова - Омск.: Вариант-Омск, 2007. - 180 с.
- Домнина, Н. С. Антиоксиданты и методы изучения их активности / Н.С. Домнина, Е.А. Комарова, Д.В. Арефьев и др. // Ветеринария в птицеводстве. - 2004. - № 4. - С. 8-20.
- Радаева, И.А. Увеличение срока хранения молочных продуктов путем использования антиоксидантов / И.А. Радаева // Молочная промышленность. - 2006. - № 7. - С. 54-56.
- Зобкова, З.С. Пищевые волокна / З.С. Зобкова // Молочная промышленность. - 2006. - № 5. - С.42.