ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

RESEARCH ON THE POSSIBILITY OF DETERMINING LACTOBIONIC ACID BY GAS-LIQUID CHROMATOGRAPHY

Abstract
At present lactose and its derivatives are widely used in medicine, food industry, luxury cosmetics. Due to its unique properties, the lactobionic acid, a product of lactose oxidation is of special interest. Therefore, the development of a quick and reliable method for assessing the quality of hydroxy acid, and the products obtained during its synthesis is highly topical. One of the perspective directions for modern analysis of carbohydrates is chromatography but the method of high-performance liquid chromatography (HPLC) for lactobionic acid appeared to be labor-consuming and there are no data on gas-liquid chromatography (GLC). The possibility of using the gas-liquid chromatography to analyze the quality of lactobionic acid is shown; the method and optimal conditions of chromatography are described. It has been found that the best resolution of the peaks is reached in the mode of temperature programming from 175 to 260 °C at a rate of 6 deg/min and the sensitivity of flame ionization detector - 2∙10A. The time of lactobionic acid retention has been defined. It has been shown that it is not affected by the presence of lactose.
Keywords
Lactose, lactobionic acid, gas-liquid chromatography
REFERENCES
  1. Грицаева, М.В. Лактобионовая кислота и перспективы ее использования / М.В. Грицаева, А.В. Серов, С.А. Рябцева, А.Г. Храмцов // Молочная промышленность. - 2008. - №12. - С. 51-52.
  2. Денисович, Е.Ю. Применение международного опыта исследования при определении содержания массовой доли углеводов в молочных и молокосодержащих продуктах / Е.Ю. Денисович, О.С. Полякова, Е.А. Юрова [Электронный ресурс]. - URL: <http://www.vnimi.org/s_publ2004-080.html>.
  3. Кунижев, С.М. Унифицированные методы определения сахаров в пищевых продуктах с помощью газовой хроматографии / С.М. Кунижев, И.П. Чепурной, О.Э. Линке // Метрология и стандартизация аналитических измерений. - Новосибирск, 1990. - С. 138−139.
  4. Лащинина, Е. Полиоксикислоты - новое поколение косметических ингредиентов / Е. Лащинина // Журнал по прикладной эстетике. - 2008. - № 6. - С. 62-65.
  5. Рудаков, О.Б. Современная жидкостная хроматография / О.Б. Рудаков, К.К. Полянский, В.Ф. Селеменев // Масла и жиры. - 2005. - № 12(58). - С. 13-14.
  6. Серов, А.В. Теоретическое обоснование и экспериментальные исследования химико-технологических проблем получения, определения и использования лактозы и ее производной лактулозы : дисс. … д-ра техн. наук : 05.18.04 / Серов Александр Владимирович. - Ставрополь, 2004. - 307 с.
  7. Синельников, Б.М. Лактоза и ее производные / Б.М. Синельников, А.Г. Храмцов, И.А. Евдокимов, С.А. Рябцева, А.В. Серов; науч. ред. акад. РАСХНА.Г. Храмцова. - СПб.: Профессия, 2007. - 768 с.
  8. Lopez-Covarrubias, S. Obtention de betta-Lactosa, Lactulosa y de mezclas de Fructosa y Galactosa a partir de suerode queseria desproteinizado / S. Lopez-Covarrubias // Rev. Agrochim. Y Technol. Aliment. - 1985. - Vol. 25. - № 3. - Р. 355−361.
  9. Meyer, A. Ion-Pair RP-HPLC Determination of Sugars, Amino Sugars, and Uronic Acids after Derivatization with p-Aminobenzoic Acid / A. Meyer, C. Raba, and K. Fischer // J. Anal. Chem. - 2001. - Vol. 73. - Р. 2377-2382.
  10. Roelfmma, W.A. Chemical reception's reactions of lactose derivatives / W.A. Roelfmma, B.F. Kuster // Netherlands Milk Dairy J. - 1998. - № 42. - Р. 469-483.
  11. Saarela, M. The effect of lactose derivatives lactulose, lactitol and lactobionic acid on the functional and technological properties of potentially probiotic Lactobacillus strains / M. Saarela, K. Hallamaa // International Dairy Journal. - 2003. - Vol. 13. - Р. 291-302.
  12. Sexton, D. Determination of Lactose by Reversed phase High Performance Liquid Chromatography / D. Sexton // Department of Chemistry East Tennessee State University. - 2004. - P. 94.
  13. Simms, P. J. Separation of lactose, lactobionic acid and lactobionolactone by high-performance liquid chromatography / P. J. Simms, K. B. Hicks, R. M. Haines, A. T. Hotchkiss, jun. and S. F. Osman // J. Chromatogr. A. - 1994. - 667(1-2) - Р. 67-73.
  14. US Patent N 20040151802, A23C 009/12. Process for manufacturing cheeses and other dairy products and products thereof / Kraft Foods R & D, Inc. PriorNovember 6, 2003. Рat. August 5, 2004.
How to quote?
About journal