ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

Physical and chemical processes at gel formation dairy whey

Abstract
The kolloidno-chemical processes proceeding on border of molecules of substances in connection with possibility their use in technology of dairy drinks are studied. The laws occurring at гелеобразовании of dairy whey are investigated, scientific and practical interest is caused by the principles defining features of phase transitions. Properties of components of dairy whey are studied. Influence of an agar on concentration change сывороточных fibers in gels is investigated. Influence of sucrose on limiting pressure of shift in dairy whey with a various mass fraction of an agar.
Keywords
Kolloidno-chemical process, dairy drink, gel formation, whey, an agar
REFERENCES
  1. Алиева, Л.Р. Разработка технологии напитков из молочной сыворотки с применением хитозана: автореф. дис… канд. техн. наук: 05.18.04: защищена 20.05.03 / Алиева Людмила Руслановна. - Ставрополь, 2003. - 19 с.
  2. Антипова Л.В. Прикладная биотехнология / Л.В. Антипова, И.А. Глотова, А.И. Жаренов. - Воронеж, 2000. - 332 с
  3. Волкова, Т.А. Газированные напитки на основе молочной сыворотки / Т.А. Волкова, Э.Ф. Кравченко // Современные технологии пищевых производств нового поколения и их реализация на предприятиях АПК: тезисы докладов научно-практической конференции. - Углич, 2000. - С. 90-92.
  4. Липатов Н.Н. Комплексные подходы и результаты совершенствования методологии математического моделирования биологической адекватности белковых компонентов продуктов специального и детского питания / Н.Н. Липатов, Ю.Г. Сажинов, Е.И. Титов // В кн. «Научное обеспечение молочной промышленности»: Сборник научных трудов ВНИМИ. - М., 2000. - С. 25-31.
How to quote?
About journal