Affiliation
a Siberian university of consumer's cooperation
b Siberian university of consumer's cooperation Omsk branch
Copyright ©Stepanova et al. This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0. (
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially, provided the original work is properly cited and states its license.
Abstract
The article presents the results of investigations on technology improvement and quality estimation of marmalade enriched with succinic acid. Succinic acid is not only a food additive (E363), regulating the food system acidity, but a biologically active substance, a parapharmaceutic affecting many vital functions. The optimal additive composition dose (1g/kg of the finished products) has been determined. The concentration of succinic acid in the finished marmalade has been determined by the method of gas chromatography. A high rate of preservation of succinic acid in marmalade during the declared period of suitability has been discovered. Marmalade enriched with succinic acid is a functional food product, and can be recommended especially for adaptation and prevention of stresses, for nutrition of elderly people, sportsmen and hard manual workers.
Keywords
Succinic acid; parapharmaceutic; marmalade enriched with succinic acid
REFERENCES
- 1. Барановский, В.А. Справочник кондитера / В.А. Барановский. - Ростов н/Д: Феникс, 2003. - 352 с.
- 2. Ивницкий, Ю.Ю. Янтарная кислота в системе средств метаболической коррекции функционального состояния и резистентности организма / Ю.Ю. Ивницкий, А.И. Головко, Г.А. Софронов. - СПб.: Лань, 1998. - 82 с.
- 3. Коваленко, А.Л. Янтарная кислота: фармакологическая активность и лекарственные формы / А.Л. Коваленко, Н.В. Белякова // Фармация. - 2000. - № 5-6. - С. 40-43.
- 4. Методические рекомендации МР 2.3.1.1915-04 «Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ». - М.: ФЦ ГСЭН Минздрава России, 2004. - 36 с.
- 5. Олейникова, А.Я. Практикум по технологии кондитерских изделий / А.Я. Олейникова, Г.О. Магомедов, Т.Н. Мирошникова. - СПб.: ГИОРД, 2005. - 480 с.
- 6. Пищевая химия / А.П. Нечаев, С.Е. Траубенберг, А.А. Кочеткова и др. - Изд. 3-е, испр. - СПб.: ГИОРД, 2004. - 640 с.
- 7. Руководство по методам анализа качества и безопасности пищевых продуктов / под ред. И.М. Скурихина и В.А. Тутельяна. - М.: Брандес - Медицина, 1998. - 340 с.
- 8. Санитарно-эпидемиологические правила и нормы (СанПиН 2.3.2.1293-03) «Гигиенические требования по применению пищевых добавок». - М.: Омега-Л, 2007. - 274 с.
- 9. Сарафанова, Л.А. Применение пищевых добавок в кондитерской промышленности. - СПб.: Профессия, 2005. - 304 с.
- 10. Скачевская, Е.Н. Влияние свойств агара на качество кондитерских изделий / Е.Н. Скачевская // Кондитерское и хлебопекарное производство. - 2008. - № 6. - С. 8.
- 11. Фрольскис, В.В. Экспериментальные пути продления жизни / В.В. Фрольскис, Х.К. Мурадян. - Л.: Наука, 1988. - 180 с.
- 12. Энциклопедия биологически активных добавок к пище. Российский регистр БАД. - М.: ООО «Изд-во Новая Волна», 2003. - 528 с.
- 13 Янтарная кислота в медицине, пищевой промышленности, сельском хозяйстве / М.Н. Кондрашева, Ю.Г. Каминский, Е.И. Маевский. - Пущино: ОНТИ РАМН, 1996. - 300 с.
- 14. ГОСТ 6341-75. Янтарная кислота. Технические условия. - М.: Изд-во стандартов, 1989. - 9 с.
- 15. ГОСТ 6442-89. Мармелад. Технические условия. - М.: ИПК Изд-во стандартов, 1997. - 13 с.