Abstract
Technology of functionally intended meat specialties for prevention of selen defficiency has been developed. Application of biologically active substance «Selenpropionics» (concentrated biomass of propionic bacteria containing organic selen) permits to reduce a process cycle and produce high quality smoked-and-cooked meat items with functional properties. Technological process specifications have been chosen and substantiated. The experimental industrial test of the designed technology has shown that the experimental data obtained in laboratory conditions are steadily reproduced in industry.Keywords
Specialties, whole-muscle meat products, propionic acid microorganisms, organically bound selen, qualityREFERENCES
- 1. Шугурова, Т.Б. Ресурсосберегающие технологии в мясопереработке / Т.Б. Шугурова // Мясные технологии. - 2010. - № 3. - С. 5-7.
- 2. Россия сосредотачивается на продовольственной безопасности // Все о мясе. - 2010. - № 1. - С. 1.
- 3. Сенкевич, О.А. Обеспеченность селеном жителей Дальнего Востока / О.А. Сенкевич, Н.А. Голубкина, Н.Ф. Ключникова, З.В. Сиротина, Ю.Г. Ковальский // Вопросы питания. - 2008. - № 2. - С. 67-71.
- 4. Хамаганова, И.В. Влияние биологически активной добавки «Селенпропионикс» на окислительные процессы при посоле мяса / И.В. Хамаганова, И.С. Хамагаева, Н.Н. Слепцова // Вестник ВСГТУ. - 2009. - № 3. - С. 52-55.
- 5. Хамаганова, И.В. Влияние биологически активной добавки «Селенпропионикс» на органолептические показатели мяса и мясопродуктов / И.В. Хамаганова, И.С. Хамагаева, Н.Н. Слепцова, Л.В. Чид-зо // Биотехнология. Технология пищевых продуктов: сб. науч. тр. / Восточно-Сибирский гос. технол. ун-т. - Улан-Удэ, 2009. - Вып. 16. - С. 67-69.
- 6. Голубкина, Н.А. Селен в питании. Растения, животные, человек / Н.А. Голубкина, Т.Т. Папазян. - М.: Белый город, 2006. - 250 с.