ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

Development of convenience foods technology from meat of Mongolian ecotype sheep

Abstract
Technology of minced convenience foods from meat of Mongolian ecotype sheep using a protein-fat emulsion composed of high-molecular protein of animal origin «Tipro-601», mutton raw-fat, vegetable oil, food phosphate «Biophos-90» and water for protein hydration, has been developed. Relationship of functional and technological properties of cutlet minced meat and quality indices of chopped convenience foods with a dose of the protein-fat emulsion introduced has been established. It has been found that minced meat systems, containing 25 % compound emulsion, have high indices of moisture-biding and water-holding capacities, and are stable and resistant upon heat treatment. It has been revealed that application of a multi-component protein-fat emulsion in the production of minced convenience foods from mutton ensures the manufacture of the product with high consumer properties.
Keywords
Technology, minced convenience foods, protein-fat emulsion, properties, mutton
REFERENCES
  1. 1. Янжив Нямаа. Овцы мясного направления породы алтанбулаг. - Улан-Батор, 2008. - 166 с.
  2. 2. Цыденов, Д.А. Научное обоснование использования баранины для производства варено-копченых продуктов / Д.А. Цыденов, Н.В. Колесникова, М.Б. Данилов, Т.А. Мелихова // Сборник молодых ученых Сибири. - Улан-Удэ, 2008. - С. 182-184.
  3. 3. Дорошкевич, Е.Н. Изучение биологической ценности баранины Забайкальской породы / Е.Н. Дорошкевич, В.Г. Варламова, Ж.А. Арсентьева, Н.В. Колесникова // Экологически безопасные ресурсосберегающие технологии и средства переработки сельскохозяйственного сырья и производства продуктов питания: VIII Междунар. науч. конф. - М.: МГУПБ, 2009. - С. 142-143.
  4. 4. Скурихин, И.М. Химический состав пищевых продуктов / И.М. Скурихин. - М.: Агропромиздат, 1987. - 224 с.
  5. 5. Колесникова, Н.В. Использование белково-жировых эмульсий в колбасном производстве: учеб.-практ. пособие / Н.В. Колесникова и др. - Улан-Удэ: Изд-во ВСГТУ, 2009. - 80 с.
  6. 6. Жаринов, А.И. Цельномышечные и реструктурированные мясопродукты: краткие курсы по основам современных технологий переработки мяса, организованные фирмой «Протеин Технолоджиз Интернетнл» (США) / А.И. Жаринов, О.В. Кузнецова, Н.А. Черкашина. - М., 1997. - 176 с.
How to quote?
About journal