ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

Intensification and quality improvement of selective disintegration with adhesive softening of plant tissue

Abstract
The analysis of plant tissue structure on cellular level and its morphological characteristics is presented. The nature of plant tissue strength revealing itself in surface interactions, adhesion and cohesion, has been highlighted. Classification of plant raw material according to the character of surface interactions between structures has been carried out. General ways of adhesion strength reduction for intensification and improving selective disintegration quality have been developed.
Keywords
Plant tissue, selective disintegration, strength, adhesion, cohesion, biopolymers, adhesive weakening
REFERENCES
  1. 1. Руднев, С.Д. О селективности разрушения материалов / С.Д. Руднев, Д.В. Клеников // Научное обозрение. - 2006. - № 1. - С. 70-73.
  2. 2. Андреева, И.И. Ботаника / И.И. Андреева, Л.С. Родман. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Колос, 1999. - 488 с.
  3. 3. Донченко, Л.В. Технология пектина и пектинопродуктов: учеб. пособие / Л.В. Донченко. - М.: ДеЛи, 2000. - 256 с.
  4. 4. Абрамова, Л.И. Анатомия, морфология и систематика растений / Л.И. Абрамова, Н.А. Березина. - М.: Изд-во МГУ, 1990. - 131 с.
  5. 5. Семенов, И.Л. Физиолого-биохимические исследования поверхности растительных клеток / И.Л. Семенов, Э.И. Выскребенцева // Новые направления в физиологии растений. - М.: Наука, 1985. - 288 с.
  6. 6. Попов, А.М. Физико-химические основы технологий полидисперсных гранулированных продуктов питания / А.М. Попов. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2002. - 324 с.
  7. 7. Биохимия растительного сырья / В.Г. Щербаков, В.Г. Лобанов, Т.Н. Прудников и др.; под ред. В.Г. Щербакова. - М.: КолосС, 1999. - 376 с.
  8. 8. Руднев, С.Д. Термодинамический подход к определению прочности взаимодействия биологических дисперсных структур / С.Д. Руднев, О.С. Карнадуд // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2009. - № 4. - С. 12-15.
  9. 9. Руднев, С.Д. Поверхностные свойства межклеточного вещества растительного сырья / С.Д. Руднев, А.М. Попов, Е.А. Шелеметева // Известия вузов. Пищевая технология. - 2009. - № 4. - С. 17-19.
  10. 10. Руднев, С.Д. Моделирование процесса селективного разрушения двукомпонентных тел в конусном виброизмельчителе / С.Д. Руднев, Д.В. Клеников // Вестник молодых ученых. - 2004. - № 8. - Серия: Технические науки. - 2004. - № 2. - С. 33-38.
How to quote?
About journal