ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

The way to decrease cadmium and plumbum content in milk

Abstract
The article deals with the results of experimental researches on sorbtion abilities of vegetable cultures. It has been established that cadmium and plumbum content in milk can be decreased after mixing dairy raw materials with products of vegetable processing during twenty minutes at temperature not higher that 18-20 ºС with the further filtration of a milk-vegetable mix through a double layer of gauze.
Keywords
Milk, lead, cadmium, sorbent, filtration, milk-vegetable mix
REFERENCES
  1. 1. Петрова, И.З. Загрязнение окружающей среды и качество продуктов питания / И.З. Петрова // Пищевая промышленность. - 1998. - № 11. - С. 56-57.
  2. 2. Ергожин, Е.Е. Органоминеральные сорбенты и полифункциональные системы на основе природного алюмосиликатного и угольно-минерального сырья / Е.Е. Ергожин, А.М. Акимбаева. - Алматы: ТОО «Print-S», 2007. - 375 с.
  3. 3. Донская, Г.А. Перспективы использования нерастворимых пищевых волокон / Г.А. Донская и др. // Молочная промышленность. - 2001. - № 3. - С. 42-44.
  4. 4. Жарыкбасова, К.С. Применение энтеросорбентов в производстве экологически чистых пищевых продуктов / К.С. Жарыкбасова // Наука и образование: проблемы и перспективы: материалы междунар. науч.-практ. конф. аспирантов, студентов и учащихся. - Бийск, 2002. - С. 340-342.
How to quote?
About journal