Abstract
The possibility to use gooseberry of different varieties growing in the Kemerovo region in the manufacture of canned foods has been investigated. Technologies have been chosen, the natural puree and fruit sauce formulae have been developed. Regulated quality factors and products shelf life have been determined. Recommendations on their usage have been given.Keywords
Berries, gooseberry, canned foods, puree, sauceREFERENCES
- 1. ГОСТ Р 52467-05. Продукты переработки фруктов, овощей и грибов. Термины и определения.
- 2. ГОСТ 18077-72. Консервы. Соусы фруктовые. Технические условия.
- 3. ГОСТ 22371-77. Консервы. Плоды и ягоды протертые или дробленые. Технические условия.
- 4. Сборник рецептур на плодоовощную продукцию / сост. М.Г. Чухрай. - СПб.: ГИОРД, 1999. - 336 с.
- 5. Сборник технологических инструкций по производству консервов. Т. 2: Консервы фруктовые. Ч. 2. - Жуковский: Петит, 1992. - 361 с.