ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

Comparative Genome Analysis of Organisms Used in the Production of Food Additives

Abstract
Taking into account the urgency of the problem of supplying the Russian food market with high quality foodstuffs, a comparative analysis of genomes of plants and microorganisms used in food additives production and the DNA target selection that will help to develop a methodology for the identification of stabilizing additives of plant and animal origin has been done.
Keywords
Comparative analysis, genome, stabilizers, molecular target
REFERENCES
  1. Залашко, М.В. Биотехнология переработки молочной сыворотки / М.В. Залашко. - М.: Агропромиздат, 1990. - 192 с.
  2. Гигиенические критерии состояния окружающей среды. Принципы оценки безопасности пищевых добавок и контаминантов в продуктах питания. - ВОЗ, Женева, 1991. - 159 с.
  3. Габович, Р.Д. Гигиенические основы охраны продуктов питания от вредных химических веществ / Р.Д. Габович, Л.С. Припутина. - Киев: Здоров'я, 1987. - С. 199-237.
  4. Зобкова, З.С. Пищевые вещества, формирующие консистенцию и новые свойства молочных продуктов / З.С. Зобкова, Т.П. Фурсова // Молочная промышленность. - 2007. - № 10.- С. 18-19.
  5. Сарафанова, Л.А. Применение пищевых добавок в молочной промышленности. - СПб.: Профессия, 2007. - 262 с.
  6. Дубанов, А.В. Компьютерный поиск новых мишеней для действия противомикробных средств на основе сравнительного анализа геномов / А.В. Дубанов, А.С. Иванов, А.И. Арчаков // Вопросы медицинской химии. - 2001. - № 3. - С. 54-60.
  7. Обухов, И.Л. Применение ПЦР в ветеринарии // Аграрная Россия.- 2002.- № 5.- С. 62-64.
  8. Rossen, L. Inhibition of PCR by components of food samples, microbial diagnostic asssays and DNA extraction solutions / L. Rossen, P. Norskov, K. Holmstrom, O.F. Rasmussen // Int. J. Food Microbiol. - 1992. - № 17. - P. 37-45.
  9. Woolfe, M. Food forensics: using DNA technology to combat misdescription and fraud / M. Woolfe, S. Promrose // Trends Biotechnol. - 2004. - № 22. - Р. 222-227.
  10. Delano, J. Use of an intron region of a chloroplast tRNA gene (trnL) as a target for PCR identification of specific food crops including sources of potential allergens / J. Delano, A. Schmidt // Food Research International. - 2004. - № 37. - Р. 395-402.
  11. Hunter, D.C. Fruit-based functional foods II: the process for identifying potential ingredients / D.C. Hunter, J. Zhang, L.M. Stevenson, M.A. Skinner // Int. J. Food Sci. Technol. - 2008. - № 43. - Р. 2123-2129.
  12. Gnavi, G. Maffei PCR, sequencing and PCR-RFLP of the 5S-rRNA-NTS region as a tool for the DNA fingerprinting of medicinal and aromatic plants / G. Gnavi, M. Cinzia, M. Berteaa, E. Massimo // Flavour Fragr. J. - 2010. - № 25. - Р. 132-137.
How to quote?
About journal