Abstract
Taking into account the urgency of the problem of supplying the Russian food market with high quality foodstuffs, a comparative analysis of genomes of plants and microorganisms used in food additives production and the DNA target selection that will help to develop a methodology for the identification of stabilizing additives of plant and animal origin has been done.Keywords
Comparative analysis, genome, stabilizers, molecular targetREFERENCES
- Залашко, М.В. Биотехнология переработки молочной сыворотки / М.В. Залашко. - М.: Агропромиздат, 1990. - 192 с.
- Гигиенические критерии состояния окружающей среды. Принципы оценки безопасности пищевых добавок и контаминантов в продуктах питания. - ВОЗ, Женева, 1991. - 159 с.
- Габович, Р.Д. Гигиенические основы охраны продуктов питания от вредных химических веществ / Р.Д. Габович, Л.С. Припутина. - Киев: Здоров'я, 1987. - С. 199-237.
- Зобкова, З.С. Пищевые вещества, формирующие консистенцию и новые свойства молочных продуктов / З.С. Зобкова, Т.П. Фурсова // Молочная промышленность. - 2007. - № 10.- С. 18-19.
- Сарафанова, Л.А. Применение пищевых добавок в молочной промышленности. - СПб.: Профессия, 2007. - 262 с.
- Дубанов, А.В. Компьютерный поиск новых мишеней для действия противомикробных средств на основе сравнительного анализа геномов / А.В. Дубанов, А.С. Иванов, А.И. Арчаков // Вопросы медицинской химии. - 2001. - № 3. - С. 54-60.
- Обухов, И.Л. Применение ПЦР в ветеринарии // Аграрная Россия.- 2002.- № 5.- С. 62-64.
- Rossen, L. Inhibition of PCR by components of food samples, microbial diagnostic asssays and DNA extraction solutions / L. Rossen, P. Norskov, K. Holmstrom, O.F. Rasmussen // Int. J. Food Microbiol. - 1992. - № 17. - P. 37-45.
- Woolfe, M. Food forensics: using DNA technology to combat misdescription and fraud / M. Woolfe, S. Promrose // Trends Biotechnol. - 2004. - № 22. - Р. 222-227.
- Delano, J. Use of an intron region of a chloroplast tRNA gene (trnL) as a target for PCR identification of specific food crops including sources of potential allergens / J. Delano, A. Schmidt // Food Research International. - 2004. - № 37. - Р. 395-402.
- Hunter, D.C. Fruit-based functional foods II: the process for identifying potential ingredients / D.C. Hunter, J. Zhang, L.M. Stevenson, M.A. Skinner // Int. J. Food Sci. Technol. - 2008. - № 43. - Р. 2123-2129.
- Gnavi, G. Maffei PCR, sequencing and PCR-RFLP of the 5S-rRNA-NTS region as a tool for the DNA fingerprinting of medicinal and aromatic plants / G. Gnavi, M. Cinzia, M. Berteaa, E. Massimo // Flavour Fragr. J. - 2010. - № 25. - Р. 132-137.