ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

Characteristics of Milk Containing Products Using Plant and Mineral Resources of Siberia

Abstract
The basic consumer property factors of products of processing of fruits, berries and vegetable raw materials, minerals as well as milk containing products based on milk, cottage cheese and vegetable and berry pastes have been established. The effect of the ratio of paste to soft dietary cottage cheese, the dose of natural zeolite addition on the organoleptic characteristics, chemical composition of products, their physical and chemical characteristics, microbiological safety has been studied. The estimation of dietary desserts, elderly people food with added berries, fruits, berry pastes, natural zeolites, stevioside on organoleptic, structural and mechanical characteristics, nutritional quality and biological value has been carried out. The technology of cheese products containing zosterol, black-currant and sea buckthorn juices has been developed. The influence of the amount of input components on product whipability and foam stability has been investigated. Biomedical researches have proved that the developed milk containing products have preventive properties.
Keywords
Semifinished products from fruit, berry and vegetable raw materials, natural zeolite, cottage cheese desserts
REFERENCES
  1. Покровский, В.И. Политика здорового питания: федеральный и региональный уровни / В.И. Покровский, Г.А. Романенко, В.А. Княжев, Н.Ф. Герасименко, Г.Г. Онищенко, В.А. Тутельян, В.М. Позняковский. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2002. - 344 с.
  2. Австриевских, А.Н. Продукты здорового питания: новые технологии, обеспечение качества, эффективность применения: монография / А.Н. Австриевских, А.А. Вековцев, В.М. Позняковский. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2005. - 416 с.
  3. Князев, В.А. Государственные научно-технические программы Министерства науки России и решение проблем улучшения структуры питания населения и обеспечения безопасности пищевых продуктов / В.А. Князев, А.Н. Богатырев, О.В. Большаков // Вопросы питания. - 2000. - № 3. - С. 8-11.
  4. Липатов, Н.Н. Экология молока / Н.Н. Липатов // Молочная промышленность. Обзорная информация.- М.: АгроНИИТЭИММП, 1991. - 67 с.
  5. Голуб, О.В. Разработка и исследование качества функциональных продуктов питания на основе местного растительного сырья: монография / О.В. Голуб. - Кемерово: КемТИПП, 2007. - 172 с.
  6. Неверова, О.А. Пищевая биотехнология продуктов из сырья растительного происхождения: учебник / О.А. Неверова, Г.А. Гореликова, В.М. Позняковский. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2007. - 415 с.
  7. Маюрникова, Л.А. Сырье и продукты специального назначения. Качество и безопасность / Л.А. Маюрникова, В.А. Тутельян, В.М. Позняковский, Б.П. Суханов, Г.А. Гореликова. - Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2005. - 457 с.
  8. Бгатова, Н.П. Использование биологически активных пищевых добавок на основе природных минералов для детоксикации организма / Н.П. Бгатова, Я.Б. Новоселов. - Новосибирск, 2000. - 238 с.
  9. Маянская, Н.Н. Саногенетические принципы воздействия на организм средств на основе природных минералов / Н.Н. Маянская, Я.Б. Новоселов. - Новосибирск, 2001. - 85 с.
  10. Остроумов, Л.А. Взбитые десерты на основе восстановленного молока / Л.А. Остроумов, М.С. Уманский, А.Ю. Просеков // Молочная промышленность. - 2003. - № 3. - С. 49-50.
  11. Остроумов, Л.А. Особенности производства взбитых десертов на основе белково-углеводного и растительного сырья / Л.А. Остроумов, О.Е. Просекова, А.Ю. Просеков // Известия вузов. Пищевая технология. - 2003. - № 1. - С. 36-38.
  12. Колодкин, М.М. Влияние микроэлементного состава молока, заготовляемого в районах Сибири и Дальнего Востока, на производство и хранение молочных продуктов / М.М. Колодкин, В.А. Павлов // Молочная промышленность. Обзорная информация. - М.: АгроНИИТЭИММП, 1987. - 32 с.
  13. Скурихин, И.М. Современные методы исследования качества пищевых продуктов / И.М. Скурихин. - М.: Экономика, 1984. - 246 с.
How to quote?
About journal