Abstract
The kinetics of the process of histidine splitting with L-histidine ammonia-lyase is studied. The technology for removal of the biotransformation products of histidine (ammonia and urocanic acid) in casein hydrolysates is developed, which allows to use them as the equivalent of a milk protein for the production of functional foods for patients with ahistidasia.Keywords
Histidine biotransformation, L-histidine ammonia-lyase, ammonia removal, urocanic acid, ahistidasiaREFERENCES
- Просеков, А.Ю. Анализ состава и свойств белков молока с целью использования в различных отраслях пищевой промышленности / А.Ю. Просеков, М.Г. Курбанова // Техника и технология пищевых производств. - 2009. - № 4. - С. 68-71.
- Бабаич, О.О. Биологически активные пептиды из белков молока / О.О. Бабич, О.В. Козлова, И.С. Разумникова, А.Ю. Просеков // Молочная промышленность.- 2010. - №9.- С. 68-69.
- Шабалов, Н.П. Детские болезни: учебник. В двух томах. Т. 2. - 5-е изд. - СПб: Питер, 2002. - 736 с.
- Диетотерапия наследственных нарушений аминокислотного обмена / Е.П. Рыбакова, Т.В. Бушуева, К.С. Ладодо и др. // Вопросы детской диетологии. - 2005. -Т.3. - №1. - С.11-17.
- Диксон, М. Ферменты. В трех томах. Т.1 / М. Диксон, Э.Уэбб; пер. с англ. - М.: Мир, 1982. - 392 с.
- Патент (Европа) № 0,610,411,B1(1994). Casein hydrolysate and method for production of such casein hydrolysate / Nielsen P.M.
- ПатентСША № 4600588 (1986). Milk protein hydrolysate and process of preparation / Ernster J.H.
- Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов. СанПиН 2.3.2.1078-01. - М.: Минздрав РФ, 2002. - 164 с.