Abstract
The process of extraction of biologically active substances from pharmaceutical plant raw material has been studied. The pharmaceutical plants for extract preparations have been selected and some compositions have been developed on the basis of organoleptic tests. The analysis of technological factors influencing the extraction of vitamin C and flavonoids from plant raw material has been carried out. Joint application of lactic acid microflora and biologically active substances extracted from pharmaceutical plants has been grounded. The effect of pharmaceutical plant extracts on the propagation of lactic acid microorganisms has been studied. Starter cultures for manufacturing new functional fermented milk beverages have been defined.Keywords
Extraction, pharmaceutical plants extracts, biologically active substances, lactic acid microorganismsREFERENCES
- Шатнюк, Л.Н. Обогащение молочных продуктов микронутриентами / Л.Н. Шатнюк // Молочная промышленность. - 2000. - № 11. - С. 30.
- Кисломолочные напитки с пищевыми волокнами и пребиотиком «Лаэль» / И.А. Евдокимов, В.В. Крючкова, Т.Ю. Кокина, О.И. Чемериченко // Молочная промышленность. - 2007. - № 10. - С. 34.
- Кисломолочный симбиотический напиток / Е.И. Титов, В.И. Ганина, Е.Н. Терешина [и др.] // Пищевая промышленность. - 2008. - № 7. - С. 66-67.
- Морозкина, Т.С. Витамины: краткое руководство для врачей и студентов медицинских, фармацевтических и биологических специальностей / Т.С. Морозкина, А.Г. Мойсеенок. - Минск: ООО «Асар», 2002. - 112 с.
- Лысянский, В.М. Основные закономерности и анализ комбинированного процесса экстрагирования / В.М. Лысянский, В.Н. Санов // Теоретические основы химической технологии. - 1979. - № 6. - С. 839-845.