Abstract
The technology of sour milk bioproducts enriched with «lactoglobulin» and lactulouse syrup used for disbacteriosis prevention has been developed. Organoleptic, physical-chemical and microbiological characteristics of enriched milk bioproducts as well as their effect on the qualitative-quantitative composition of mice intestine microflora have been studied.Keywords
Sour milk bioproduct, bioproduct quality, bifido- and lactobacteria, protective and pathogenic microflora of the intestine, disbacteriosisREFERENCES
- Александрова, В.А. Основы иммунной системы желудочно-кишечного тракта / В.А. Александрова. - СПб.: МАПО, 2006. - 44 с.
- Шевяков, М.А. Дисбиоз кишечника (клиническое значение и коррекция) / М.А. Шевяков, Е.А. Архипова, И.В. Александров. - СПб.; Великий Новгород, 2007. - 40 с.
- Шендеров, Б.А. Медицинская микробная экология и функциональное питание. Т. 3: Пробиотики и функциональное питание. - М.: ГРАНТЪ, 2001. - 288 с.
- Храмцов, А.Г. Научно-технические основы биотехнологии молочных продуктов нового поколения / А.Г. Храмцов, Б.М. Синельников, И.А. Евдокимов, В.В. Костина, С.А. Рябцева. - Ставрополь: СевКавГТУ, 2002. - 118 с.
- Контарева, В.Ю. Функциональные свойства бионапитка «Иммулакт» / В.Ю. Контарева, В.В. Крючкова // Пищевая промышленность. - 2010. - № 9. - С. 77-78.