ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

HYGIENIC SAFETY ASSESSMENT OF FOOD MADE IN KRASNOYARSK TERRITORY

Abstract
For the first time a comprehensive hygienic assessment of public health safety for the basic foods produced in the Krasnoyarsk territory has been carried out. The main types of foods produced in the Krasnoyarsk territory meet the standards on the content of heavy metals, carcinogens, organochlorine pesticides, aflatoxins and antibiotics, man-made radionuclides specific activity. At the same time microbiological characteristics of milk, meat, fish and confectionery products in a significant proportion did not meet safety standards causing a risk of infectious diseases which is determined with wide spread violations of the sanitary-epidemiological profile at the food producing enterprises.
Keywords
Hygienic assessment, foods, safety, public health, risks
REFERENCES
  1. Боровиков, В.П. Statistica искусство анализа данных на компьютере / В.П. Боровиков. - СПб.: Питер, 2003. - 686 с.
  2. Литвинова, О.С. Мониторинг безопасности пищевых продуктов / О.С. Литвинова, И.В. Брагина // Проблемы охраны здоровья населения и обеспечения гигиенической и эпидемиологической безопасности окружающей среды: сборник статей. - Новосибирск, 2007. - С. 327-330.
  3. Махотин, Г.И. Организация лабораторного контроля за продукцией пищевых предприятий малой мощности / Г.И. Махотин, Н.П. Маслова // Гигиенические проблемы охраны здоровья населения регионов Сибири: науч. тр. ФНЦГ им. Ф.Ф. Эрисмана. - Вып. 4. - Кемерово, 2002. - С. 423-425.
  4. Механтьева, Л.Е. Санитарно-эпидемиологическая безопасность кисломолочной продукции / Л.Е. Механтьева // Гигиена: прошлое, настоящее, будущее: науч. тр. ФНЦГ им. Ф.Ф. Эрисмана. - Вып. 1. - М., 2001. - С. 187-190.
  5. Состояние здоровья населения и среда обитания в Кемеровской области по результатам социально-гигиенического мониторинга (информационно-аналитический обзор). - Кемерово, 2009. - 162 с.
How to quote?
About journal