ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

APPLICATION OF HACCP PRINCIPLES BY DESIGNING THE TECHNOLOGY OF FERMENTED CREAM BIOPROOF-READER

Abstract
In modern market conditions a stable and successful activity of any enterprise depends on several factors and the main one is the ability to meet the customers' needs in safe, high quality products. The most acceptable form of quality management and food safety assurance system especially in the field of milk processing is a system based on HACCP principles as it involves product quality and safety control directly during the production process. Consequently the use of HACCP principles in the design and production of new products is very important. The article presents results of researches on the analysis of dangerous factors and critical control points when developing the technology of the fermented cream bioproof-reader (FSBK). As a result of scientific researches the principles of the HACCP system have been implemented, biological and chemical potential hazards have been listed, critical control points in the FSBK technology that control the quality and safety at all stages of production have been identified.
Keywords
HACCP System, dangerous factor, critical control point, fermented creamy bioproof-reader
REFERENCES
  1. Елисеева, Л.Г. Международная интеграция в области обеспечения безопасности и повышения конкурентоспособности продукции агропромышленного производства / Л.Г. Елисеева // Техника и технология пищевых производств. - 2011. - № 3. - С. 46-51.
  2. Кантере, В.М. Система безопасности продуктов питания на основе принципов НАССР / В.М. Кантере, В.А. Матисон, М.А. Хангажеева, Ю.С. Сазонов. - М.: РАСХН, 2004. - 462 с.
  3. Голубов, И.И. Принципы внедрения международной системы качества и безопасности / И.И. Голубов // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. - 2008. - № 6. - С. 32-35.
  4. Дунченко, Н.И. Управление качеством в отраслях пищевой промышленности / Н.И. Дунченко, М.Д. Магомедов, А.В. Рыбин. - М.: ИТК «Дашков и Ко», 2008. - 212 с.
  5. ГОСТ Р 51705.1-2001. Системы качества. Управление качеством пищевых продуктов на основе принципов ХАССП. Общие требования. - Введ. 23.01.2001. - М.: Стандартинформ, 2009. - 12 с.
How to quote?
About journal