ISSN 2074-9414 (Печать),
ISSN 2313-1748 (Онлайн)

РАЗРАБОТКА ТЕХНОЛОГИИ НИЗКОТЕМПЕРАТУРНОГО КОНСЕРВИРОВАНИЯ ТЕРМОФИЛЬНЫХ МОЛОЧНОКИСЛЫХ ЗАКВАСОК

Аннотация
The article deals with the results of researches on the influence of freezing regimes and low temperature storages on the thermophilic lactic acid starter cultures Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus bulgaricus . The starters’ physico-chemical and microbiological characteristics have been investigated. Optimum regimes of freezing and storage temperatures of thermophilic lactic acid bacterial starter cultures in a frozen state were defined. On the basis of these studies the technology of low temperature preservation of thermophilic lactic acid starter cultures Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus bulgaricus has been developed.
Ключевые слова
Низкотемпературное консервирование, режимы и условия замораживания, термофильные молочнокислые закваски, Low temperature preservation, regimes and conditions of freezing, thermophilic lactic acid starters
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ
  1. Рябцева, С.А. Повышение выживаемости заквасочной микрофлоры при замораживании / С.А. Рябцева, М.А. Брацихина // Переработка молока. - 2010. - № 8. - С. 46-47.
  2. Алмаши, Э. Быстрое замораживание пищевых продуктов / Э. Алмаши, Л. Эрдели, Т. Шарой; пер. с венг. О.А. Воронова; под ред. Э. Алмаши, А.Ф. Наместникова. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. - 407 с.
  3. Моисеева, Е.Л. Микробиология мясных и молочных продуктов при холодильном хранении. - М.: Агропромиздат, 1988. - 223 с.
  4. Рахуба, Д.В. Криоконсервация пробиотических микроорганизмов: научные основы практического использования / Д.В. Рахуба, Г.И. Новик // Микробные технологии: фундаментальные прикладные аспекты: сб. науч. работ / Институт микробиологии НАН Беларуси. - Вып. 1. - Минск: Изд. И.П. Логвинов, 2007. - С. 268-276.
  5. Цуцаева, А.А. Опыт долгосрочного хранения промышленных штаммов микроорганизмов / А.А. Цуцаева, А.Е. Ананьина, Л.М. Балыбердина, Л.В. Степанюк, Н.В. Павленко // Микробиология. - 2008. - Т. 77. - № 5. - С. 696-700.
  6. Ананьина, А.Е. Свойства промышленного штамма Streptomyces fradiae в зависимости от условий хранения // Проблемы криобиологии. - 2001. - № 3. - С. 69.
  7. Perry, S.F. Freeze-drying and cryopreservation of bacteria / S.F. Perry // Mol. Biotechnol. - 1998. - V. 9. - № 1. - P. 59-64.
  8. Pasarell, I. Viability of fungal cultures maintained at-70 degress С / I. Pasarell, M.R. McGinnis // J. Clin. Microbiol. - 1992. - V. 30. - № 4. - P. 1000-1004.
  9. Sakurada, M. Simple method for cryopreservation of an anaerobic rumen fungus using ethylene glycol and rumen fluid / M. Sakurada, Y. Tsuzuki, D.P. Morgavi, Y. Tomina, R. Onodera // FEMS Microbiol. Lett. - 1995. - V. 127. - № 3. - P. 171-174.
Как цитировать?
О журнале