ISSN 2074-9414 (Печать),
ISSN 2313-1748 (Онлайн)

ОСОБЕННОСТИ БИОТРАНСФОРМАЦИИ ФЕНИЛАЛАНИНА В ТЕХНОЛОГИИ ПРОДУКТОВ ПИТАНИЯ ДЛЯ БОЛЬНЫХ ФЕНИЛКЕТОНУРИЕЙ

Аннотация
Optimum parameters of carrying out the reaction of casein hydrolysis providing the maximum removal of phenylalanine from polypeptide chains, - the enzymatic system consisting of exo- and endopeptidase have been chosen: a thermolysine, carboxypeptidase A and leucine aminopeptidase, temperature 50±1 °С, enzyme-substrat parity 1:50 and process duration of 8,0 h. Based on the results of definition of molecule-mass distribution it has been shown that the hydrolysates of the casein obtained with the use of chosen enzymatic system are characterized by high content of low-molecular fractions, their quantity increasing in the course of reaction. A complete discharge of phenylalanine in the course of hydrolysis was established by means of a chromato-mass spectrometry method. Kinetics of phenylalanine biotransformation process in albuminous hydrolysates has been studied. Kinetic parameters have been calculated: К = 1731 mkmol, V = 1,35. Intensive accumulation of ammonia and trance-cinnamic acid during phenylalanine biotransformation is shown.
Ключевые слова
L-фенилаланин-аммоний-лиаза, L-фенилаланин, фенилкетонурия, гидролизат, казеин, энзиматическая система, экзопептидаза, эндопептидаза, L-phenylalanine ammonia-lyase, L-phenylalanine, phenylketonuria, hydrolysate, casein, enzymatic system, exopeptidase, endopeptidase
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ
  1. Большаков, О.В. Государственная политика в области здорового питания / О.В. Большаков // Молочная промышленность. - 1999. - № 6. - С. 5-6.
  2. Диетотерапия наследственных нарушений аминокислотного обмена / Е.П. Рыбакова, Т.В. Бушуева, К.С. Ладодо и др. // Вопросы детской диетологии. - 2005. - Т. 3. - № 1. - С. 11-17.
  3. Копылова, Н.В. Фенилкетонурия: классификация, диагностика, диетотерапия / Н.В. Копылова // Вопросы детской диетологии. - 2004. - Т. 2. - № 6. - С. 31-46.
  4. Копылова, Н.В. ФКУ вчера, сегодня, завтра / Н.В. Копылова, А.Д. Байков, А.А. Ходунова. - М., 2004. - 47 с.
  5. Ладодо, К.С. Специализированные продукты питания для детей с различной патологией / К.С. Ладодо, Г.Ю. Сажинов. - М., 2000. - 200 с.
  6. Проектирование специальных молочных продуктов для детей / О.И. Башкиров, С.В. Симоненко, Т.А. Антипов и др. // Молочная промышленность. - 2007. - № 6. - С. 48-51.
  7. Телишевская, Л.Я. Белковые гидролизаты. Получение, состав, применение / под ред. А.Н. Панина - М.: Аграрная наука, 2000. - 295 с.
  8. Hrazdina, G. Spatial organization of enzymes in plant metabolic pathways / G. Hrazdina, R.A. Jensen // Ann Rev Plant Physiol Plant Mol Biol. - 2002. - V. 43. - P. 241-267.
Как цитировать?
О журнале