ISSN 2074-9414 (Print),
ISSN 2313-1748 (Online)

Model of development of figure in cheeses with a heat of the second heating

Abstract
The model of development of figure in cheeses with a heat of the second heating is created. In a basis of development of model position considering change of concentration of the gas dissolved in cheese, diffusion of gas through a surface of cheese and reduction of concentration of gas as a result of metabolic activity of enzymes is incorporated. The Offered model is necessary for deeper understanding of the processes occuring in ripening cheese.
Keywords
Figure, model, the kinetic equation, concentration, gas, bacteria, carbonic gas, diffusion
REFERENCES
  1. Майоров А.А. Исследование развития рисунка в «советском» сыре / А.А. Майоров // Автореф. дис…канд. техн. наук. - Л., 1979. - 26 с.
  2. Гудков А.В. Сыроделие: технологические, биологические и физико-химические аспекты / Под редакцией С.А. Гудкова. - М.: Де Ли принт, 2003. - 800 с.
  3. Гудков А.В. Микробиологические аспекты управления качеством сычужных сыров / А.В. Гудков // Дис. ….д-ра техн. наук. - М., 1993. - 61 с.
  4. Перфильев Г.Д., Гудков А.В. Возбудители маслянокислого брожения в сырах и методы борьбы с ними / Г.Д. Перфильев, А.В. Гудков // Обзорная информация. - ЦНИИТЭИММП, 1981. - 40 с.
  5. Перфильев Г.Д. Основные направления научных исследований и практические разработки в области микробиологии и биотехнологии сыроделия / Г.Д. Перфильев // Масло. Сыр. Состояние, проблемы, перспективы развития: Сб. мат. НТК. - Углич, 2003. - С. 6-9.
  6. Майоров А.А. Формирование структурно-механических свойств сыра / А.А. Майоров, Е.А. Николаева. - Барнаул, 2005. - 223 с.
  7. Табачников В.П. Реологические методы исследования сырной массы / В.П. Табачников, П.Ф. Крашенинин. - Труды ВНИИМС. - М., 1972. - С. 223-241.
  8. Осинцев А.М. Моделирование индукционной стадии коагуляции молока. 1. Кислотная коагуляция / А.М. Осинцев, В.И. Брагинский, Л.А. Остроумов // Хранение и переработка сельхозсырья, 2000. - № 7. - С. 9-13.
How to quote?
About journal