Abstract
Researches on revealing the laws of water activity index formation in water solutions of fructose have been made. The equations of regress and surface of response of water activity dependences and osmotic pressure from fructose concentration in a solution have been found. Experimental data can be used in the dairy industry, the canning industry and the confectionery industry.Keywords
Water activity, fructose, osmotic pressure, products with intermediate humidityREFERENCES
- 1. Гинзбург, А.С. Массовлагообменные характеристики пищевых продуктов. - М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1982. - 280 с.
- 2. Флауменбаум, Б.Л. Основы консервирования пищевых продуктов. - М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1982. - 272 с.
- 3. Фатьянов, Е.В. Динамические характеристики устройства для измерения активности воды в пищевых продуктах / Семипалат. техн. ин-т мясн. и мол. пром-сти. - Семипалатинск, 1988. - Деп. в КазНИИНТИ 16.06.88. - № 2132-Ка88. - 12 с.
- 4. Химическая энциклопедия: в 5 т. Т. 3-5 / гл. ред. Н.С. Зефиров и др. - М.: Большая Российская энцикл., 1992-1998.
- 5. Фетисов, Е.А. Статистические методы контроля качества молочной продукции: справ. руководство. - М.: Агропромиздат, 1985. - 80 с.