Abstract
The work is devoted to the research of domesticated reindeer meat byproducts yield, amino acid composition of domesticated reindeer liver and heart, their food value. The comparative estimation of food value and amino acid composition of the latter and those of cattle and pigs is given. The comparison of amino acid composition of liver and heart proteins of the domesticated reindeer with the ideal protein is drawn. The possibility of using the liver and heart of the domesticated reindeer in the manufacture of foods is shown.Keywords
Domesticated reindeer, meat byproduct yield, liver, heart, food value, amino acid compositionREFERENCES
- Химический состав пищевых продуктов. В 2 кн. Кн. 2 / отв. ред. И.М. Скурихин. - М.: Агропромиздат, 1987. - 360 с.
- Бараненко, Д.А. Производство нетрадиционных видов мясного сырья как перспективное антикризисное капиталовложение / Д.А. Бараненко // Социально-экономическое положение России в новых геополитических и финансово-экономических условиях: реалии и перспективы развития: сб. науч. ст. - СПб.: Институт бизнеса и права, 2008. - С. 41-43.
- Файвишевский, М.Л. Малоотходные технологии на мясокомбинатах / М.Л. Файвишевский. - М.: Колос, 1993. - 207 с.
- Машистова, П.А. Пути интенсификации оленеводства / П.А. Машистова, П.И. Мкртчан. - Мурманск: Мурманское книжное издательство, 1988. - 64 с.
- Цибульская, С.А. Использование субпродуктов в мясном производстве / С.А. Цибульская // Мясное дело. - 2009. -№ 12. - С. 20-23.
- Химический состав пищевых продуктов. В 2 кн. Кн. 1 / отв. ред. И.М. Скурихин. - М.: Агропромиздат, 1987. - 224 с.