ISSN 2074-9414 (Печать),
ISSN 2313-1748 (Онлайн)

ВЛИЯНИЕ МИКРОНИЗАЦИИ НА СОДЕРЖАНИЕ ПОЛИФЕНОЛЬНЫХ АНТИОКСИДАНТОВ В ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТАХ ИЗ ГРЕЧНЕВОЙ КРУПЫ

Аннотация
The effect of micronization technology on the content of polyphenolic antioxidants in buckwheat groats (GOST 5550-74), buckwheat flakes «Nordik», micronized buckwheat flakes (JSC «SAD» in Krasnoobsk, TU 9294-002-51720693-00) and culinary products from them has been studied. It was established that the content of polyphenolic antioxidants in cereals made from micronized buckwheat flakes is significantly higher than in cereals from whole grains and flakes obtained with traditional technology. Thus micronization of buckwheat allows to obtain culinary products with higher level of functional component retention
Ключевые слова
Гречневая крупа, микронизация, полифенольные антиоксиданты (ПФА), Buckwheat, micronization, polyphenolic antioxidants (PPA)
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ
  1. Harborne, J.B. Advances in flavonoid research since 1992 / J.B. Harborne, C.A. Willims // Phytochemistry. - 2000. - V. 55. - P. 481-504.
  2. Yamaguchi, N. Effect of the food components on oxidative stabilities of fat and oil / N. Yamaguchi // J. Jpn. Oil Chem. Soc. - 1976. - V. 25. - Р. 249-256.
  3. Kayashita, J. Consumption of buckwheat protein lowers plasma cholesterol and raises fecal neutral sterols in cholesterol-fed rats because of its low digestibility / J. Kayashita, I. Shimaoka, M. Nakajoh, M. Yamazaki, N. Kato // J. Nutr. - 1997. - V. 127. - Р. 1395-1400.
  4. Watanabe, M. Catechins as antioxidants from buckwheat {Fagopyrum esculentum Moench} groats / M. Watanabe // J. Agric. Food Chem. - 1998. - № 46. - Р. 839-845.
  5. Kawa, J. Effect of buckwheat extract on blood glucose and insuline / J. Kawa, R. Przybylsk, C. Taylor // J. Metab. Res. (Accepted for publication). - 2003.
  6. Бекетова, Н.А. Уровень антиоксидантов и показатели липидного обмена у больных с сердечно-сосудистой патологией / Н.А. Бекетова, С.А. Дербенева, В.Б. Спиричев и др. // Вопросы питания. - 2007. - № 3. - Т. 76. - С. 11-18.
  7. Flight, I. Cereal grains and legumes in the prevention of coronary heart disease and stroke: a review of the literature / I. Flight, P. Clifton // Eur. J. Clin. Nutr. - 2006. - V. 60. - № 10. - P. 1145-1159.
  8. Charalampopoulos, D. Application of cereal components in functional foods: a review / D. Charalampopoulos, R. Wang, S.S. Pandiella, C. Webb // International J. of Food Microbiology. - 2002. - V. 79. - № 1. - Р. 275-285.
  9. David, J.A. Report of the expert advisory committee on dietary fibre to the health protection branch health and welfare. - Canada, 1985. - 584 р.
  10. Venn, B.J. Cereal grains, legumes and diabetes / B.J. Venn, J.I. Mann // Eur. J. Clin. Nutr. - 2004. - V. 58. - P. 1443-1461.
  11. Дианова, В.Т. Рациональное использование семян бобовых и крупяных культур для создания продуктов здорового питания / В.Т. Дианова, Е.Е. Браудо // Биологический и экономический потенциал зернобобовых культур и пути его реализации: материалы междунар. научн. конф., приуроченной к 35-летию ВНИИ зернобобовых и крупяных культур. - Орел, 1997. - С. 97-103.
  12. Kromhout, D. Dietary fiber an 10-year mortality from coronary heart diseas, cancer and all causes. The Zuphen study / D. Kromhout, E. Bosschieter, C. Coulander de Lezenne // Lancet, Sept 4:518-521, 1982.
  13. Park, C.H. Rutin content in food products processed from groats, leaves and flowers of buckwheat / C.H. Park, Y.B. Kim, Y.S. Choi, K. Heo et al. // Fagopyrum. - 2000. - V. 17. - P. 63-66.
  14. Kreft, S. Extraction of rutin from buckwheat seeds and determination by capillary electrophoresis / S. Kreft, M. Knapp, I. Kreft // J. Agric. Food Chem. - 1999. - V. 47. - Р. 4649-4652.
  15. Журавель, И.А. Фенольные соединения околоплодника гречихи посевной и синтез их аналогов: автореф. дис. … канд. фарм. наук / И.А. Журавель. - Харьков, 1991. - 23 с.
  16. Cambell, C. Rutin and antioxidant activity in buckwheat / C. Cambell // Faculty of pharmacy university of Manitoba. - 2004. - Р. 4.
  17. Елькин, Н.В. Высокотемпературные инфракрасные технологии нового тысячелетия / Н.В. Елькин, В.В. Кирдяшкин. - М.: ПК «Старт», 2004. - 240 с.
  18. Медведев, Г.М. Экструзионная технология производства зерновых полуфабрикатов быстрого приготовления / Г.М. Медведев // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2002. - № 5. - С. 44-47.
  19. Бабич, М.Б. Пищевая ценность зерновых хлопьев и технологическая линия для их производства / М.Б. Бабич, И.Н. Лукьянчук, Г.И. Евдокимова: [Электрон. ресурс] http:www.apk-inform.com/<15.12.2001>.
  20. Васильева, Т.В. Экструзионные продукты / Т.В. Васильева // Пищевая промышленность. - 2003. - № 12. - С. 6-9.
  21. Коротеева, Е.А. Исследование функционально-технологических свойств микронизированных продуктов из зернобобовых: дис. … канд. техн. наук / Е.А. Коротеева. - Новосибирск, 2006. - 138 с.
  22. Рыбакова, Т.М. Функционально-технологические свойства микронизированных хлопьев и кулинарная продукция из них: автореф. дис. … канд. техн. наук / Т.М. Рыбакова. - Новосибирск, 2004. - 18 с.
  23. Porter, L.J. Flavans and proanthocyanidins. In The Flavonoids. Advances in Research since 1980, Harborne, J.B., Ed.; Chapman and Hall: London, U.K., 1988. - Р. 21-62.
  24. Ramarathnam, N. Chemical studies on novel rice hull antioxidants. 2. Identification of isovitexin, a C-glycosyl flavonoid / N. Ramarathnam, T. Osawa, M. Namiki, S. Kawakishi // J. Agric. Food Chem. - 1989. - V. 37. - Р. 316-319.
Как цитировать?
О журнале