ISSN 2074-9414 (Печать),
ISSN 2313-1748 (Онлайн)

ИССЛЕДОВАНИЕ ВЛИЯНИЯ КОМПЛЕКСА АНТИОКСИДАНТНЫХ ВИТАМИНОВ ДЛЯ ПРОФИЛАКТИКИ ЗАБОЛЕВАНИЙ

Аннотация
Introduction. Hypovitaminosis is currently common among various social groups. The present research offers a new medical formulation that includes a complex of antioxidant vitamins with a highly beneficial synergistic effect. Study objects and methods. The research employed the SF-36 questionnaire to assess the quality of life in patients with chronic diseases, as recommended by the WHO. The SF-36 questionnaire provides a quantitative description of the physical, emotional, and social components of the quality of life. Clinical control was performed on days 31–32 from the onset of the medication. The state of the microcirculatory bed was assessed in laboratory conditions by applying pressure to the nail bed. The concentration of malondialdehyde was determined by the method developed by M. Uchiyama and M. Mihara. Results and discussion. The paper introduces the formulation and describes the properties of each component. The efficacy of the medicine was confirmed experimentally. Twenty education and health workers were administered the medicine for one month. The control group consisted of fifteen volunteers, who were randomized and grouped according to professional factor, sex, and age. The control group consumed the medicine together with standard vitamins A, C, and E in adequate dosages. Conclusion. The developed medicine proved able to improve the physical, social, and emotional aspects of life quality under high psychophysical stress. The polyvalent effect of the components demonstrated a tropism to collagen synthesis. In addition, it showed an antioxidant effect and improved microcirculation. The medicine can be used preventively to reduce the risk of chronic pathology based on the accumulation of excess free radical activity.
Ключевые слова
Питание, недостаток витаминов, антиоксиданты, заболевания, качество жизни, стресс, Nutrition, vitamin deficiency, antioxidants, diseases, quality of life, stress
СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ
  1. Герасименко, Н. Ф. Здоровое питание и его роль в обеспечении качества жизни / Н. Ф. Герасименко, В. М. Позняковский, Н. Г. Челнакова // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК – продукты здорового питания. – 2016. – Т. 12, № 4. – С. 52–57.
  2. Тутельян, В. А. Пищевые ингредиенты в создании современных продуктов питания / В. А. Тутельян, А. П. Нечаев. – М. : ДеЛи Плюс, 2014. – 520 с.
  3. Спиричев, В. Б. Обогащение пищевых продуктов микронутриентами – надежный путь оптимизации их потребления / В. Б. Спиричев, В. М. Позняковский, В. В. Трихина // Ползуновский вестник. – 2012. – № 2–2. – С. 9–15.
  4. Спиричев, В. Б. Биохимическая характеристика эссенциальных нутриентов как научная основа для определения функциональных свойств специализированных продуктов и механизмов их действия на обменные процессы / В. Б. Спиричев, В. В. Трихина // Человек. Спорт. Медицина. – 2017. – Т. 17, № 2. – С. 5–19. DOI: https://doi.org/10.14529/hsm170201.
  5. Тутельян, В. А. Коррекция микронутриентного дефицита - важнейший аспект концепции здорового питания населения России / В. А. Тутельян, В. Б. Спиричев, Л. Н. Шатнюк // Вопросы питания. – 1999. – Т. 68, № 1. – С. 3–11.
  6. Изучение показателей качества жизни у больных ИБС с использованием опросника SF-36 / Г. С. Маль, М. В. Дудка, О. Ю. Бушуева [и др.] // Качественная клиническая практика. – 2016. – № 2. – С. 52–56.
  7. Кашкина, Н. В. Изучение показателей качества жизни у больных ИБС с использованием опросника SF-36 / Н. В. Кашкина, Н. С. Боталов, Ю. Э. Некрасова // Международный студенческий научный вестник. – 2018. – № 5.
  8. Nutritional factor in ensuring health and reliability increase of professional activities of industrial workers / V. V. Trihina, V. B. Spirichev, V. Z. Koltun [et al.] // Food and Raw Materials. – 2015. – Vol. 3, № 1. – Р. 86–96. DOI: https://doi.org/10.12737/11242.
  9. Спиричев, В. Б. Обогащение пищевых продуктов микронутриентами: современные медико-биологические аспекты / В. Б. Спиричев, Л. Н. Шатнюк // Пищевая промышленность. – 2012. – № 7. – С. 98.
  10. Обогащенные и функциональные пищевые продукты: сходство и различия / В. К. Мазо, В. М. Коденцова, О. А. Вржесинская [и др.] // Вопросы питания. – 2012. – Т. 81, № 1. – С. 63–68.
  11. Коденцова, В. М. Об обогащении пищевых продуктов витаминами / В. М. Коденцова // Вопросы питания. – 2016. – Т. 85, № 4. – С. 87–90.
  12. Коденцова, В. М. К обоснованию уровня обогащения витаминами и минеральными веществами пищевых продуктов массового потребления / В. М. Коденцова, О. А. Вржесинская // Вопросы питания. – 2011. – Т. 80, № 5. – С. 64–70.
  13. Коденцова, В. М. Витаминизированные пищевые продукты в питании детей: история, проблемы и перспективы / В. М. Коденцова, О. А. Вржесинская // Вопросы детской диетологии. – 2012. – Т. 10, № 5. – С. 31–44.
  14. Обоснование уровня обогащения пищевых продуктов витаминами и минеральными веществами / В. М. Коденцова, О. А. Вржесинская, В. Б. Спиричев [и др.] // Вопросы питания. – 2010. – Т. 79, № 1. – С. 23–33.
  15. Обеспеченность населения России микронутриентами и возможности ее коррекции. Состояние проблемы / В. М. Коденцова, О. А. Вржесинская, Д. В. Рисник, [и др.] // Вопросы питания. – 2017. – Т. 86, № 4. – С. 113–124.
  16. Surai, P. F. Natural antioxidants and stresses in poultry production: from vitamins to vitagenes / P. F. Surai, V. I. Fisinin // The proceedings of XXV world’s poultry congress 2016 – Invited Lecture Papers. – China, Beijing, 2016. – PP. 116–121.
  17. Development of the extraction method of inactive forms of pectin substances from fruits to easy-digestible active form during the obtaining of nanofood / V. Pogarska, R. Pavlyuk, R. D. Tauber [et al.] // EUREKA: Life sciences. – 2018. – № 6. – P. 57–64.
  18. Regulatory monitoring of fortified foods: identifying barriers and good practices / C. L. Luthringer, L. A. Rowe, M. Vossenaar [et al.] // Global Health Science and Practice. – 2015. – Vol. 3, № 3. – P. 446–461. DOI: https://doi.org/10.9745/GHSP-D-15-00171.
  19. From crops to products for crops: preserving the ecosystem through the use of bio-based molecules / A. Godard, P. De Caro, E. Vedrenne [et al.] // OCL – Oilseeds and fats, Crops and Lipids. – 2016. – Vol. 23, № 5. DOI: https://doi.org/10.1051/ocl/2016037.
  20. Development of new generation ‘live’ foods with rational use of raw materials from georgian resourses / M. Silagadze, E. Gamkrelidze, S. Gachechiladze [et al.] // Scientific enquiry in the contemporary world: theoretical basiсs and innovative approach / R. Draut. – San Francisco : B&M Publishing, 2016. – P. 238–243. DOI: https://doi.org/10.15350/L_26/8/15.
Как цитировать?
Исследование влияния комплекса антиоксидантных витаминов для профилактики заболеваний / О. Г. Позднякова, М. А. Казакова, А. Н. Австриевских [и др.] // Техника и технология пищевых производств. – 2019. – Т. 49, № 4. – С. 652–659. DOI: https://doi.org/10.21603/2074-9414-2019-4-652-659.
О журнале